Muzej žrtava genocida uspostavio saradnju sa Domom kulture u Kosovskoj Kamenici i Kulturno-prosvetnim centrom u Šilovu

V.d. direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić potpisao je Protokol o saradnji sa Marijom Kenić v.d. direktora Doma kulture “Radomir Popović” u Kosovskoj Kamenici, kao i Mirjanom Aritonović, v.d. direktora Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.

Ova saradnja za cilj ima “stvaranje preduslova za nastavak aktivnosti u oblasti istraživanja zločina počinjenih nad Srbima na području AP Kosovo i Metohija u razdoblju počev od kraja 19. stoleća pa sve do danas”, navodi se na Fejsbuk stranici Muzeja žrtava genocida.

Muzej žrtava genocida stavio je na raspolaganju Domu kulture u Kosovskoj Kamenici i Kulturno-prosvetnom centru “Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu svoje bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke, kao i baze podataka koje se odnose na razdoblja masovnih stradanja pripadnika srpskog naroda u prethodnom veku, kao i na žrtve holokausta, zločina počinjenih nad Romima i pripadnicima drugih naroda.

Posebnu pažnju će ove institucije u narednom periodu posvetiti organizaciji predavanja, tribina, predstavljanjima knjiga, projekcijama dokumentarnih filmskih ostvarenja, programima namenjenim deci i mladima, kao i drugim aktivnostima koje, kako se navodi, za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju naših znanja o tragičnim događajima koji su se na području AP Kosovo i Metohija odigravali u prethodnim godinama i decenijama.

“Muzej žrtava genocida će i u narednom periodu intenzivno nastaviti da jača i obogaćuje institucionalnu saradnju sa vodećim, relevantnim i referentnim ustanovama u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i umetnosti, posebno u sferi kulture sećanja, u Republici Srbiji, kao i u svetu”, zaključuje se u saopštenju.

Takođe, Muzej žrtava genocida uspostavio je tokom ove nedelje saradnju i sa Domom kulture “Gračanica”.

Milena Maksimović