fbpx

U Osojanu Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“, organizuju Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.

“Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju.

“U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece”, dodaje se.

Sabor će biti otovren u četvrtak, u 20 časova projekcijom filma „Dostojan„ posvećen mitropolitu Amfilohiju.

U nastavku prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane „Svitanje u Istoku”, pozdravni govor će imati predsednik Opštine Istok Mališa Đurić i paroh osojanski Jovan Cvetković.

U petak, u 19 časova, biće odrćano Književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vtrlogu vremena“ (u čast mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa Atanasija Jevtića)

Učesnici će, pored Urednika Zbornika i profesora Filozofskog fakulteta Mikonje Kneževića, biti i mnogobrojni pesnici.

U subotu, u 08:00 časova biće održana Sveta arhijerejska Liturgija i dobrodošlica vladike Teodosija. U ime povratnika iz Osojana obratiće se Milivoje Repanović, takođe, predviđeno je obraćanja mitropolita Janikija.

Sabor će imati i bogat Kulturno-umetnički program.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: