Međunarodni predstavnici opominju Prištinu; Vratite zemljište manastiru Visoki Dečani

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Većina sudskih odluka koje se tiču prava Srba na Kosovu i Metohiji, ostaju mrtvo slovo na papiru. Tako i posle pet godina od presude Ustavnog suda da se više od 24 hektara zemlje konačno uknjiži kao vlasništvo manastira Visoki Dečani, administracija opštine Dečani to nije uradila.

Na sudsku odluku da se zemljište mora vratiti manastiru Visoki Dečani, centralna vlast ćuti, a lokalna organizuje proteste.

„Zamisliti kada se Visoki Dečani suočavaju sa ovakvim problemom, šta može da očekuje jedan nesrećni povratnik u Metohiji od policajca, na šaltetru, u životu uopšte. Mi smo dovedeni u paradoks da čuvamo i branimo kosovske zakone koje oni ne žele da primenjuju. Mi to ne treba da radimo. Dečani su ključna tačka našeg opstanka, našeg razvoja, našeg normalnog života i svega što mi vidimo kao naše nasleđe na Kosovu i Metohiji“, rekao je književnik i novinar Živojin Rakočević.

Novinar radio Goraždevca Darko Dimitrijević kaže da su Srbi svedoci da svih ovih godina kosovske vlasti ne žele da ispoštuju odluku Ustavnog suda da se manastiru Visoki Dečani vrati zemlja.

„Znamo da manastir ima jako velikih problema u saradnji sa opštinom kada je u pitanju izgradnja zaobilaznice oko manastira Visoki Dečani i to je ono što šalje jako lošu poruku i mislim da bez većeg uticaja međunarodne zajednice, da je malo verovatno da će ta odluka biti ispoštovana, jer albanska strana to ne želi“, istakao je Dimitrijević.

Poruke da se zemljište mora uknjižiti na pravog vlasnika, na Visoke Dečane, posle američke, britanske, italijanske i francuske ambasade, poslao je šef OEBS-a, a najskorije i ambasador Nemačke. Poruke su izgleda blage, pa nema reakcije, ni opštine Dečani, a ni kosovske Vlade.

„Kada su u pitanju pozivi ambasadora da se odluka ispoštuje, imali smo ih i u prošlosti. I to je sve ostalo na tim pozivima i porukama, ali nismo imali ništa konkretno po pitanju vraćanja imovine manastiru Visoki Dečani i ti pozivi i poruke moraju biti mnogo energičnije sa jasnim uslovima da to mora da se ispuni“, smatra Dimitrijević.

Energičnije reakcije međunarodnih predstavnika Srbi čekaju već godinama, a da li će se zemljište vratiti Visokim Dečanima, pokušali smo da saznamo i od gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja, međutim, on na naše poruke nije odgovarao.

Ana Marković