fbpx

U SKC u Prištini predstavljena izložba fotografija slavskih kolača sa Kosova i Metohije

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

U Srpskom kulturnom centru Priština danas je održano predavanje na temu Krsne slave i izložba fotografija slavskih kolača sa Kosova i Metohije. Predavači, prištinski paroh Staniša Arsić i profesorka književnosti iz Orahovca Olivera Radić govorili su o značaju proslave Krsne slave, ali i običajima na Kosovu i Metohiji, koji se, kako su rekli, razlikuju od mesta do mesta.

Sveštenik crkve Sveti Nikola u Prištini, Staniša Arsić naveo je da proslava Krsne slave za Srbe na Kosovu i Metohiji znači čuvanje identiteta, čuvanje jezika, vere, nacije, svega onoga što je najbitnije za jedan narod.

„Čitav naš život, život nas ljudi koji smo ostali ovde na Kosovu i Metohiji da živimo je ustvari to nematerijalno bogatstvo. Ono bogatstvo koje nam je ostavio i Knez Lazar, zemaljsko je za malana carstvo, a nebesko uvek i doveka“, poručio je prištinski paroh.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Za profesoricu književnosti Oliveru Radić Krsna slava znači opstanak jedne porodice.

„Dok traje slava kažemo da traje jedna porodica. Tako da je jako važno da svaka porodica slavi Krsnu slavu. Kada je moglo da se nosi kolač u crkvu nosio se, kada nije moglo kolač se lomio u kući, ali tradicija proslavljanja Krsne slave nije prestajala, pa je i mi danas čuvamo i to je odlika nas Srba, po kojoj nas prepoznaju i stranci i koji se dive tom našem običaju. Meni je drago da se to čuva i da se to prenosi“, istakla je Radić.

A Olivera, koja je poznata i kao „čuvar tradicije na Kosovu i Metohiji“, navodi šta za nju predstavlja nematerijalno bogatstvo.

„Nematerijalno bogatstvo je ono što može da se ponese kad god i gde god se ode, da se ponese sa sobom. I to je upravo ovde pokazano na ovim fotografijama kada se šaranje slavskog kolača iz Orahovca, Velike Hoče, Uroševca, prenelo u Beograd, Kraljevo ili Kragujevac, ali se prenelo i u Cirih, Drezden i u neke druge gradove i tamo se nastavlja nešto što može da se ponese i čuva bilo gde da se nađemo“, naglasila je Radić.

This slideshow requires JavaScript.

Direktorica Srpskog kulturnog centra Tijana Arsić smatra da je jako važno za Srbe da čuvaju svoju nematerijalnu kulturu.

„Nematerijalna kultura je nešto što nam niko ne može oduzeti. U današnje vreme kada smo svedoci toga da se naša kultura prisvaja, da se prisvajaju naši spomenici kulture, da se falsifikuje istorija, moramo raditi više na tome i pričati što više i o toj nematerijalnoj kulturi, jer to je nešto što nam niko ne može oduzeti“, istakla je Arsić.

Današnje predavanje na temu Krsne slave i izložba fotografija slavskih kolača sa Kosova i Metohije deo je projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru ovog projekta u Srpskom kulturnom centru predstavljeno je „Pojanje uz rojanje pčela“ i „Muzički instrument gajde“, a u planu je i predstavljanje „Đurđevdana“, „Pojanje uz gusle“ i „Frulaške prakse“.


Kako se proslavlja Krsna slava?

„Slavska trpeza je u kući, časna trpeza u crkvi. Sveća, slavski kolač, žito i vino i to je ono što imamo u crkvi, to pričešćivanje svetim tajnama, hleb i vino i pretvaranje u telo i krv Hristovu. Ako mi to prenesemo u kafanu, ako mi ne proslavljamo slavu uz zdravicu, nego uz neku novokomponovanu pesmu koja nema nikakve veze sa slavom, onda samim tim mi gubimo taj duh“, poručila je Olivera Radić.


Ana Marković

%d bloggers like this: