fbpx

Petković sa direktorkom Kancelarije UN u BG Mari Jamašitom o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i direktorkom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, koju je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, Petković je ukazao na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i svetinje gotovo svakodnevni i da ih je za prvih osam meseci ove godine više od 90, što je uveliko premašilo ukupan broj incidenata koji su se dogodili tokom cele prošle godine. Takođe, direktor Kancelarije je podsetio na nedavne napade na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje, dvadesettrogodišnjeg Nikolu Perića iz sela Zebince, koji je pretučen dok se vraćao sa ispaše stoke, kao i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovici.

Petković je izrazio očekivanja de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak koji imaju i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani. On je naglasio nezamenljivu ulogu Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Petković upoznao sagovornicu i sa tokom poslednje dve runde razgovora u Briselu, tokom kojih je Priština pokazala veliku neodgovornost, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

“Po pitanju nestalih lica, Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije”, naglasio je Petković, upozorivši da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini, dodaje se u saopštenju.

Petković je izrazio zabrinutost za bezbednost srpskog naroda i za očuvanje mira i stabilnosti na terenu, kaže se u saopštenju.

„Predstojeći lokalni izbori, zasigurno će pojačati, već izuzetno agresivnu, antisrpsku retoriku Prištine, što će, bojimo se, povećati pritisak na Srbe u pokrajini i dodatno ugroziti njihovu sigurnost“, naglašeno je u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da i pored permanentnog istrajavanja Prištine u stvaranju atmosfere u kojoj bi dijalog bio nemoguć, Beograd je iskreno zainteresovan za ragovor u okviru koga bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu. Implementacija svih do sada postignutih dogovora, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa.

Petković je na kraju naglasio da je za Srbiju od izuzetnog značaja podrška koju Ujedinjene nacije pružaju temeljnim principima međunarodnog prava po pitanju statusa Kosova i Metohije, što se oslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ana Marković
%d bloggers like this: