fbpx

Analitičari: Amerikanci bi mogli da odu sa Kosova, tek pošto Kosovo postane član NATO-a

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Nakon što su Sjedinjene Američke Države posle skoro 20 godina napustile Avganistan, među poznavaocima političkih prilika se polemiše da bi to moglo da se dogodi i na Kosovu. Amerikanci bi sa Kosova mogli otići, tek onda kada Kosovo bude član NATO alijanse, smatraju analitičari.

Iako je američka vojska došla na Kosovo i Metohiju dve godine pre nego u Avganistan, za politikologe u Prištini se njihov odlazak još uvek i ne nazire.

“Prema nekim mojim izvorima, sad se već radi da se vojne baze, koje su postoje na Kosovu, sa kontejnera pređu na zgrade. Što znači da će to biti kao neka potvrda, standardnog prisustva NATO-a ovde”, smatra glavni i odgovoni urednik ATV-a Ljeart Hodža.

Za kosovske zvaničnike razlog ostanka američkih snaga su interesi i to što su Albanci najameričkija nacija u Evropi.

“Sjedinjene Američke Države nikada neće napustiti Kosovo, čak ni kada NATO ode odavde. Albanski narod ne vidi američku vojsku kao neprijatelja, dok su Talibani u Avganistanu njih videli kao neprijateljsku vojsku”, mišljenja je Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Politikolog iz Kosovske Mitrovice, Ognjen Gogić, kaže da je velika razlika između Kosova i Avganistana, zbog činjenice da su američke trupe bile ugrožene u Avganistanu.

“Dok na Kosovu Amerikanci nisu ugroženi. Tim pre što se očekuje priliv izbeglica iz Avganistana trebalo bi očekivati da će američka administracija pojačati prisustvo na Kosovu, jer te izbeglice koje dolaze predstavljaju bezbednosni rizik”, rekao je Gogić.

Amerikanci bi mogli da odu sa Kosova, samo pod jednim uslovom, smatraju analitičari.

“Nije očekivati da bi Amerikanci ikada otišli sa Kosova, odnosno ne bi se povukli sa Kosova sve dok Kosovo, kako oni to priželjkuju, ne postane deo NATO-a. Tek onda bi se stvorili uslovi da se Amerikanci povuku sa Kosova”, dodao je Gogić.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je već jednom najavljivao povlačenje svojih trupa sa Kosova i Metohije zbog taksi na srpsku robu. Deo javnosti je to tada smatrao blefom, dok se drugi deo, kao i sada, pribojava da bi Priština mogla da izađe iz fokusa američkih interesa.

Ana Marković
%d bloggers like this: