fbpx

Petković položio kamen temeljac za gradnju novog Univerziteta u Prištini, sa sedištem u K.Mitrovici

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković položio je danas u Kosovskoj Mitrovici kamen temeljac za gradnju novog Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Pored Petkovića, kamen temeljac su položili i rektor Univerziteta Zdravko Vitošević i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Novo, savremeno zdanje Univerziteta prostiraće se na 10.575 kvadrata i u njemu će na četiri sprata biti raspoređeni Prirodno-matemarički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet i zgrada Rektorata, navedeno je u saopštenju.

Petković istakao je da se na novu zgradu Univerziteta čeka pune 22 godine, a da se sada gradi zahvaljujući razumevanju i podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Danas je prelep dan, dan koji čekamo 22 godine, danas smo položili kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Univerziteta, gde će se nalaziti Rektorat i tri fakulteta.To čeka 10.000 naših studenata, ovde u Kosovskoj Mitrovici, preko 760 profesora i nastavnika, to čeka cela Kosovska Mitrovica. Ovo nisu obični dani i, danas kada smo položili ovaj kamen temeljac, mi nismo položili običan kamen temeljac. Ovo je kamen temeljac srpske sloge i jedinstva našeg naroda na KiM i zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo biti. I Srpska lista i naš Univerzitet i država Srbija. Samo u tom jedinstvu naš narod ima budućnost, kao što je to juče rekao predsednik Aleksandar Vučić”, istakao je Petković.

On je naveo da je reč o investiciji vrednoj 720 miliona dinara koju je opredelila Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Država danas ima taj novac da sagradimo velelepnu zgradu koja će biti na ponos svih nas ovde u Kosovskoj Mitrovici, a i šire”, dodao je Petković.

Petković je rekao da 26. februara, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim narodom sa Kosova i Metohije u Kuršumliji, danas se kreće u realizaciju tog najznačajnijeg projekta ovde za naš opstanak i ostanak.

“Ta zgrada Univerziteta jeste zgrada budućnosti, tamo gde se školuju naša deca i tamo gde imamo mogućnosti da napredujemo, kao narod u svakom smislu. U ovoj zgradi će biti velelepne učionice, kabineti, laboratorije, amfitetatri, sve će biti digitalizovano, jednom rečju biće to jedan od najsavremenijih objekata, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, nego u celoj državi Srbiji. Čestitam još jednom i da se sledeći put okupimo kada zgrada bude gotova, da možemo i da je otvorimo”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: