fbpx

Godišnjica nestanka novinara Radio Prištine – tražimo ih i nećemo odustati od slobode i pravde

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Pre tačno 23 godine, u blizini Velike Hoče, u opštini Orahovac, oteti su novinari Radio Prištine, Ranko Perenić i Đuro Slavuj. Na mestu gde su Perenić i Slavuj poslednji put viđeni, okupili su se članovi njihovih porodica i članovi Udruženja novinara Srbije. „Ovo nije naša priča, ovo nije priča porodica, već pravde i slobode, ovo je priča koja svaki put ponavlja – tražimo ih i nećemo odustati od te slobode i te pravde“, poručio je predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine, kada je ovaj deo Metohije bio pod kontrolom takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Sa terena se nikada nisu vratili.

Supruga Ranka Perenića, Snežana, ističe da je sve isto kao i pre tri, pet, deset godina i dodaje da ipak postoji nada da će se jednog dana rasvetliti sudbina njenog supruga.

„Uvek nada postoji i nadu ne može niko da vam uzme, međutim, male su šanse, ja sam svesna toga, možda i nikada nećemo saznati šta se desilo“, rekla je Snežana.

Odavde je počeo sunovrat naše profesije, kazao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević. Istakao je da je i dalje ključna reč – sloboda.

Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Sloboda koja se okuplja oko ovog spomenika, koja danas sa ovog mesta i sa ove spomen ploče poručuje – nećemo prestati dok ne vidimo ko je, zašto je, na koji način i zbog čega oteo naše kolege, od trenutka pre više od 20 godina do dana današnjeg, ko je u toj meri mogao zauzdati jedno društvo da ćuti i ne govori“, rekao je Rakočević, i dodao:

„Ovo nije naša priča, ovo nije priča porodica, već pravde i slobode, ovo je priča koja svaki put ponavlja – tražimo ih i nećemo odustati od te slobode i te pravde“.

Na spomen obeležju, koje je postavilo Udruženje novinara Srbije, na srpskom i albanskom piše „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih“. Spomen obeležje rušeno je sedam puta.

Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„23 godine od otmice kolega stojimo u mestu kada je u pitanju istraga i rasvetljavanje ovog i drugih slučajeva otetih i ubijenih kolega. Sve institucije su zakazale kada su u pitanju ubijeni i oteti novinari – i domaće i međunarodne“, rekao je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Novinarka i autorka istraživanja o ubijenim i otetim novinarima Jelena Petković podsetila je da su medijski radnici na sve moguće načine pokušavali da reše slučajeve nestalih i ubijenih novinara, ali da to nije naišlo na razumevanje kod onih koji su bili u mogućnosti da pomognu.

„Apelovali smo, pozivali, uradili smo istraživanje, došli do informacija koje su bile u našem domenu, pokušali na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege, pozivali na solidarnost“, rekla je Petkovićeva.

Jelena Petković, Novinarka i autorka istraživanja o ubijenim i otetim novinarima, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Mi ovde osvajamo novinarsku slobodu svake godine, tako što dolazimo po pravdu i istinu da saznamo šta se dogodilo sa našim kolegama”, rekla je potpredsednica UNS-a Olivera Milošević.

„Mislim da imamo jednu veliku dužnost i obavezu da u tome istrajavamo, dužnost prema malom Matiji, Rankovom unuku koji nikada nije upoznao dedu. Dužnost imamo prema svim ostalim porodicama ostalih i ubijenih kolega, ali i prema medijskoj zajednici“, kazala je Miloševićeva.

Udruženje novinara Srbije podseća da je na Kosovu i Metohiji, od 1998. do 2005. godine kidnapovano i ubijeno 17 novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kancelarija za KiM poziva nadležne da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog zločina

“Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Đure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona”, saopštila je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču, postavljenu od strane njihovih kolega kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka”, navodi se u saopštenju, i dodaje:

“Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Đure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona”.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju poziva sve nadležne međunarodne i lokalne institucije u pokrajini “da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina i na taj način pokažu da su zaista, a ne samo deklerativno, posvećeni pravu i pravdi”.

“Sa žaljenjem podsećamo da još uvek nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini”, navode iz Kancelarije za KiM.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: