Napadnut dvanaestogodišnji srpski dečak u Kosovskoj Kamenici

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

U Kosovskoj Kamenici oko 14 sati pretučen je dvanaestogodišnji M.S., potvrdio je otac pretučenog dečaka Nenad Stanković. Kako nam je rekao, na njega su nasrnula trojica vršnjaka albanske nacionalnosti, dok je išao sa dvojicom drugova do prodavnice. Stanković je naveo da osim povreda na licu i ogrebotine na kolenu, njegov sin je doživeo psihičke traume od straha.

Nenad Stanković kaže da je njegov sin napadnut iz čista mira.

“Otišli su da kupe grickalice kako bi se kasnije družili u crkvenom dvorištu, jedinom mestu gde se jedino osećaju slobodnim. Po povratku, iz čista mira napala su ih trojica albanskih dečaka, nasrnuli su na mog sina, dok su njegovi drugovi pobegli. Njega su oborili na zemlju, šutirali ga i udarali”, ispričao je Stanković, dodajući da je od samih povreda mnogo strašnije to što se uplašio i doživeo stres.

“Dvojicu napadača sin je prepoznao, a trećeg je identifikovala policija, znamo i da su bili na njihove kućne adrese. Ja i supruga smo dali izjavu policiji”, kazao je Stanković.

On je dodao da se srpska deca iz Kamenice ne osećaju slobodnim u gradskom parku i da su njegovog sina i ranije jurili, ali da nisu fizički nasrtali na njega.

“Svi u Kamenici smo uznemireni, a ne samo deca. Kako da se ne uznemiriš kada ti dete dođe krvavo na vrata. Prvo smo pomislili da su ga udarila kola, ali kada smo shvatili da je pretučen bilo nam je još teže, zbog saznanja da su nam deca na meti napada”, ističe dečakov otac, pojašnjavajuči da je ranije bilo svađe među srpskom i albanskom decom, ali ozbiljnijih incidenata nije bilo”, rekao je Stanković.

Kancelarija za KiM: Dečak je napadnut samo zato što je Srbin

“M.S. je napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom. On je žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju. Za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine koja politikom nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom napada na dvanaestogodišnjeg dečaka.

U saopštenju se ističe da su M.S. povrede i stres koji je doživeo sramota pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka.

“Neka pitaju M.S. ili njegove drugare i roditelje kako se posle ovog napada osećaju?, pitaju iz Kancelarije za KiM, dodajući da antistrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koja svakoga dana dolazi iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima.

“Zbog toga još jednom tražimo i ovim putem, a zatražićemo i zvanično da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije, a da međunarodne organizacije na KiM izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinice”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM

U opštini Kosovska Kamenica živi nešto više od hiljadu Srba, dok ih je u samom gradu blizu 500.

Ana Marković