fbpx

I dalje se traga za 1632 lica na KiM; Porodice nestalih poručuju da gube poverenje u nadležne institucije

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predstavnici udruženja Kosmetskih stradalnika iz Beograda i Resursnog Centra za nestala lica iz Prištine položili su vence na spomeniku posvećen nestalim licima u ovom gradu. Oni su danas zajedno poslali apel da se pitanje nestalih konačno reši, a porodice nestalih poručuju da gube poverenje u nadležne institucije.

U susret Međunarodnom danu nestalih, koji se obeležava 30. avgusta, porodice nestalih lica sa Kosova i Metohije su zajedno u Prištini razgovarale sa predsednikom Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andinom Hotijem. Hoti je porodicama rekao da Komisija za nestala lica u kosovskoj Vladi nije još uvek kompletirana, te da se zbog toga kasni sa daljim radom.

Bajram Ćerkini iz Resursnog Centra za nestala lica, kome je pre više od dve decenije nestao sin, kaže je da se dosta stagniralo sa daljom potragom, zbog, kako je rekao, čestog menjanja Vlade u Prištini.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Raditi pet godina, preturati kamenje levo i desno i na kraju da uzmu jednu sliku i kažu evo gde su posmrtni ostaci. Pa to je preterano. Tako su radili svuda. Tako rade i na Kosovu. Ne govorim ja samo o jednom strani, nego i o drugoj. Zato što nema još uvek iskrenosti da se pitanje nestalih reši, koje je jako bolno za nas porodice”, kaže Ćerkini, naglašavajući da je on išao i kod kosovskog premijera Aljbina Kurtija, predsednice Vjose Osmani, pa čak je i u Skupštini govorio o tome da se pitanje nestalih ne politizuje.

Iz Udruženja Kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović pozvala je nadležne da sednu za isti sto i da se dogovore, otvore sve moguće arhive i time pripomognu pronalasku nestalih osoba.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Prikrivaju se kosti i grobovi naših bližnjih da bi se izbegla odgovornost. A odgovorni su predstavnici međunarodne zajednice, sve one zemlje čiji su kontigenti KFOR-a bili na ovim prostorima, vlasti u Beogradi i vlasti u Prištini”, rekla je Šćepanović.

Kosovski zvaničnici još uvek ne govore o tome, ali iz Komisije za nestala lice Vlade Srbije očekuju da počne potraga za nestalima na 26 lokacija na Kosovu koje se spominju u optužnici za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

“Sa ovog prostora poručujemo svima da nam pomognu, ko god može, na bilo koji način, da ove porodice jednog dana dobiju ono što zaslužuju, a to su barem posmrtni ostaci. Naročito da se iskopavaju grobnice za koje se već zna godinama, koje čekaju, da te grobnice ne čekaju sutra, nego da te grobnice budu otkopane već danas”, poručio je Koordinator Resursnog Centra za nestala lica u Prištini, Negovan Mavrić.

Slaviša Mitić iz Mušutišta, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Slaviša Mitić iz Mušutišta kod Suve Reke naveo je da već 20 godina ne zna sudbinu svojih roditelja.

“Ne znam ni dan danas. Svuda smo dolazili i obilazili, ali nažalost nismo naišli na pravu istinu. Dan danas se ne zna ni da li su živi ili su mrtvi”, kazao je Mitić, dodajući da i dalje ne gubi nadu da sazna istinu o nestanku svojih roditelja.

Na Kosovu i Metohiji je još uvek nepoznata sudbina još 1632 lica.

Ana Marković
%d bloggers like this: