fbpx

Forum „Potreba za depolitizacijom pitanja nestalih lica”: Nada velika, rezultat mali

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

U Prištini je danas, uoči 30. avgusta kada se obeležava Međunarodni dan nestalih lica, održan forum pod nazivom „Potreba za depolitizacijom pitanja nestalih lica” na kome su učestvovali predstavnici relavantnih institucija, ali i porodice nestalih. Jedan od zaključka foruma je da nema mesta politici kada je potraga za nestalima u pitanju.

Izvršni direktor Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj istakao je da zahtevi porodica nestalih i dalje ostaje isti, a među prvima su, rasvetljavanje sudbine nestalih lica i pitanje njihovih naslednika.

“Resursni centar je okupio sve one ljude čija je bol i čije su rane neizlečive. Poštovana gospodo, ne možete izlečiti naše rane, ali možete ublažiti našu bol. A kako to možete? Poslovima za koje ste obećali da ćete završiti, a koje još niste završili”, rekao je Ćerkinaj, dodajući:

“Danas smo tu da pronađemo način kako da udaljimo politiku kada je u pitanju potraga za nestalima. Ovo treba da ostane humano pitanje”.

Zamenik direktora Resursnog centra za nestala lica Negovan Mavrić ističe da, ako već postoje grobnice koje su locirane na Kosovu, i u Srbiji, ne treba čekati sutra, već ih treba otvarati danas.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Svi mi znamo šta se desilo, svi mi znamo šta se dešavalo, čekamo 22 godine, pa čak i 23, a to je previse, da neko danas čeka pet minuta svoje dete da mu ne dođe, svog brata, svog supruga, svog sina. Vi znate dobro da imamo i roditelje koji 22 godine čekaju svoju decu. To samo po sebi govori koliko svi treba da se usmerimo na rasvetljavanje sudbine nestalih, jer je najteže roditeljima, porodicama. Mi smo svesni da politika mora da se umeša, ali mi, porodice, mislimo da ta politika treba da se umeša da rasvetljava sudbinu nestalih, a ne da stvari usporava”, istakao je Mavrić.

Šef delegacije Prištine u radnoj grupi za nestala lica i predsednik vladine komisije za nestala lica Andin Hoti podsetio je da ima još 1.632 porodice koje su izgubile svoje najmilije i koje čekaju da se njihova sudbina rasvetli.

Nikolas Abot, Ambasador Velike Britanije na Kosovu, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Teška je činjenica da i nakon 22 godine nada ovih pordica ostaje ista, dok je rezultat veoma mali. Još je teže što se pitanje nestalih lica politizuje. U trenutku kada sam dobio zadatak, ja sam isti preuzeo kao jednu misiju i to je jedna moralna misija za mene. Ne da obelodanim sudbinu mog oca, već sudbinu 1.632 lica, i zbog toga se saosećam sa vama”, istakao je Hoti, dodajući da kada su nestali u pitanju, nema nacionalne i verske podele.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot rekao je da je patnja porodica nestalih, koja traje više od 20 godina, neprihvatljiva.

“Ne možemo reći da neki pate više od drugih, naravno da parodice pate više, ali ovo utiče na sve nas. Pokušavamo da zbližimo te porodice i uradimo ono što možemo da se pravda zadovolji. To se može postići na Kosovu, i u to veruje Engleska. Niko ne treba da koristi politiku da bi na neki način iskoristio ovu situaciju i patnju ljudi u političke svrhe”, naveo je Abot.

Povodom Međunarodnog dana nestalih u Prištini su juče predstavnici udruženja Kosmetskih stradalnika iz Beograda i Resursnog Centra za nestala lica iz Prištine položili vence na spomeniku posvećen nestalim licima.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: