Frulaška praksa, istraživanje o Đurđevdanu i pojanje uz gusle u SKC-u

Српски културни центар, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Srpski kulturni centar nastavlja predstavljanje različitih elemenata nematerijalne baštine. U naredna tri dana predstavićemo frulašku praksu, istraživanje o Đurđvdanu i pojanje uz gusle, saopšteno je iz SKC-a.

Profesor Muzičke škole „Mokranjac“ u Beogradu, Miloš Nikolić, 29.avgusta, u nedelju u 11:00 sati predstaviće Frulašku praksu.

U ponedeljak, 30. avgusta dr Aleksandar Pavlović iz Instituta za srpsku kulturu iz Prištine koji je izmešten u Leposavić predstaviće svoje istraživanje o Đurđevdanu i prikazati dokumentarni film o Đurđevdanu na Gori. Predavanje počinje u 14:00 časova.

Pojanje uz gusle biće predstavljeno u utorak sa početkom u 15:00 časova. Gusle će svirati i o guslama govoriti naš najpoznatiji guslar Boško Vujačić, a o pojanju uz ovaj instrument profesorka Muzičkog fakulteta u Beogradu, etnomuzikolog Mirjana Zakić.

Predstavljanje elemenata nematerijalne baštine deo su projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koji Srpski kulturni centar realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisaanja Republike Srbije. Prethodno smo predstavili pojanje uz pčele, gajde i krsnu slavu.

Milena Maksimović