fbpx

Propisivanjem hormonske terapije u Domu zdravlja „Donja Gušterica“ budžet RS oštećen za 46 miliona dinara

Дом здравља у Доњој Гуштерици, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Četiri lekara Doma zdravlja u Donjoj Gušterici, na Kosovu i Metohiji, sumnjiče se da su u periodu od 2019. godine do jula meseca 2021. propisala na ime 892 lica 1.432 doze injekcija Genotropin i Norditropin, bez znanja pacijenata, čime su, kako je za medije potvrdio Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Republike Srbije, oštetili budžet Republike Srbije za oko 46 miliona dinara.

Hormonska terapija u vidu injekcija Genotropin i Norditropin, prepisivana je u Domu zdravlja u Gušterici, kod Lipljana, koji pripada opštini Gračanica, deci i odraslima, bez njihovog i znanja roditelja, iako pacijenti nisu imali potrebe za tom terapijom.

Mahinacije sa propisivanjem hormonske terapije zdravoj deci, otkrila je B.N. iz Lapljeg Sela, čijem je sedamnaestogodišnjem sinu, koji je sportista i bez zdravstvenih problema, ona prpisivana od novembra 2019. godine.

Genotropin i Norditropin

„Kada sam to videla prvi put, odmah sam se obratila tadašnjem direktoru Doma zdravlja u Gušterici Zvonku Staševiću, koji mi je rekao da je u pitanju greška. Poverovala sam, međutim pre nekoliko meseci, kada je moj sin trebalo da konkuriše za upis u jednoj od škola za koju je potrebna provera zdravstvene sposobnosti, otkrila sam da je njemu ta terapija non-stop propisivana već dve godine i da ima dijagnozu `patuljasti rast`“, objašnjava B.N., dodajući da je i sama medicinski radnik i da je slučaj prijavila sadašnjem direktoru Doma zdravlja Saši Mladenoviću, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministartsvu zdravlja Republike Srbije.

I sinovima Dragane Krstić iz Gornje Gušterice i Miće Simića iz Gračanice, takođe su propisivani isti lekovi, iako su deca potpuno zdrava.

Mića Simić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Mića Simić je takođe slučajno otkrio da se na ime njegovog sina propisuje hormonska terapija, kada je u jednoj niškoj apoteci, prilikom preuzimanja terapije za sezonsku alergiju, apotekarka rekla da je stigla i hormonska terapija. I Simić je slučaj prijavio nadležnima.

„Ne mogu da verujem da se neko bavio ovakvim malverzacijama. Mi ovde imamo ogromne probleme da opstanemo i onda se neodgovorna grupa, i to medicinskih radnika, osim što se bavi faklsifikovanjem i krađom, bavi i uništavanjem dečijih snova, jer je vrlo teško skinuti neku dijagnozu, iako je potpuno pogrešna, odnosno izmišljena“, priča Simić.

Njegova koleginica Dragana Krstić kaže da je načula da se dešavaju manipulacije sa propisivanjem lekova, pa je, s obzirom da je i ona medicinski radnik, sama ušla u elektronski sistem i otkrila da je i njenom detetu prepisivana hormonska terapija, uz dijagnozu „patuljastog rasta“.

„Moj sin je sportista, i jedini put kada je bio u Domu zdravlja u Gušterici jeste kada je vadio zdravstvenu potvrdu zbog aktivnog bavljenja sportom. A sada se pokazalo da je bolestan. Strašno i ne znam šta da kažem, ali mi roditelji ćemo sve učiniti da se ova situacija raščisti i da svi koji su krivi odgovaraju“.

Dragana Krstić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Milanka iz Gračanice je tek juče otkrila da njena ćerka, profesionalna odbojkašica, navodno koristi hormonsku terapiju.

„U šoku smo svi. Naša kćerka je zdravo dete i nikada nije imala nikakvih problema. Danas su me zvali iz Kosovske policije da dam i njima neku izjavu i uplašena sam šta sve može dalje da se desi“.

Direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Saša Mladenović, koji je na to mesto imenovan tek pre tri meseca, rekao je da čeka da se završe sve istražne radnje i da će se sledeće nedelje obratiti medijima, te da će tada saopštiti sve do čega je došla istraga. Slično nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio i direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje u Gračanici Nenad Milić.

Pre samo nekoliko dana, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na pitanje novinara da li ima saznanja o zloupotrebama u Domu zdravlja Donja Gušterica, odgovorio da ukoliko postoje bilo kakve sumnje, to će ispitati nadležni organi. Petković tada nije ni potvrdio niti negirao da ima bilo kakvih informacija o propisivanju hormonske terapije zdravoj deci.

U javnosti se spekuliše imenima četvoro lekara, ali i da su faksimili od njih dvoje zloupotrebljeni. Očekuje se zvanično saopštenje Ministarstva zdravlja, kao i ostalih nadležnih inspekcija.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: