fbpx

Kancelarija za KiM: Rešavanje sudbine nestalih, zajednički dug prema prošlosti; Rakić: Istina mora da se sazna

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Država Srbija i srpski narod i danas se, na Međunarodni dan nestalih, sa dubokim poštovanjem i dužnim pijetetom sećaju svih onih čija je sudbina ostala nepoznata nakon tragičnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije, saopšteno je danas povodom Međunarodnog dana nestalih iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. “Porodice nestalih lica ne smeju beskrajno tragati za svojim najmilijima”, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Kao država smo, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću vratili kulturu sećanja, da se nikada ne zaborave i nevine srpske žrtve, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Za nas pitanje potrage za nestalima nije ni političko, ni dnevno političko pitanje, nije pitanje etničke pripadnosti već duboko humano i civilizacijsko pitanje čije je rešavanje zajednički dug prema prošlosti, ali i prema budućnosti i suživotu koji želimo da gradimo sa svojim komšijama”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da se “ni danas, dve decenije kasnije, ne zna sudbina 1.639 lica svih nacionalnosti koja su nestala tokom sukoba na prostoru Kosova i Metohije”.

“I danas, porodice sa bolom ali i nadom čekaju istinu o njihovom stradanju i mogućnost da svoje bližnje ožale na dostojan način. Zbog toga nikada nećemo odustati od potrage za nestalima niti prestati da insistiramo da se rasvetli sudbina svakog pojedinca. Nažalost, svedoci smo da prištinska strana rešavanju ovog pitanja pristupa jednostrano, zanemarujući srpske žrtve i srpska stradanja, pokušavajući da i današnji dan iskoristi za napad na zvanični Beograd umesto odgovora na pitanje kada će dozvoliti pretragu za nestalim Srbima?”, napominju iz Kancelarije.

Takođe, ističu da je pokazujući odgovoran odnos prema ovom pitanju, “zvanični Beograd odgovorio je na sve zahteve Prištine i pretražio ukupno 22 lokacije”.

“Međutim, od 10 lokacija na prostoru Kosova i Metohije čiju je pretragu tražio Beograd na osnovu relevantnih i utemeljenih saznanja da mogu skrivati posmrtne ostatke Srba nestalih tokom sukoba na KiM, za sada je pretražena samo jedna. Reč je o lokaciji Bunker kod Đakovice u kojoj su nađeni ostaci petočlane porodice Šutaković i dva člana porodice Petrović”, podsećaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i postavljaju pitanje:

“Kada će biti omogućena pretraga preostalih devet lokacija i to: Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Lugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice?”, jer kako navode, Priština i dalje odbija da dozvoli mešovitim komisijama da izvrše pretragu ovih lokacija, kao i da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

“Na taj način se ne grade zajednička budućnost i pomirenje, zbog čega i na današnji dan apelujemo na međunarodnu zajednicu, ali i Prištinu da pokažu konstruktivan pristup rešavanju pitanja sudbine nestalih”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Rakić: Svako društvo ima moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama

”Međunarodni dan nestalih lica je još jedan dan podsećanja da svako društvo ima moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama da istina o nestalima mora da se sazna jer je bol porodica prevelika”, saopštio je danas predsednik Srpske liste i minister za zajednice i povratak Goran Rakić.

“Porodice nestalih lica ne smeju beskrajno tragati za svojim najmilijima. Svi mi moramo pružiti podršku ovim porodicama kako bi istrajale na teškom zadatku traganja za svojim članovima i saznanju istine, jer su istina i pravda obaveza svakog društva”, navodi se u saopštenju.

Tužno je da i ovaj dan obeležavamo sa velikim brojem pitanja porodica nestalih koja su bez odgovora gde su njihovi najbliži, istakao je Rakić.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: