fbpx

Počelo saslušanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, naredno ročište 14. septembra

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Pred Posebnim odeljenjem osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje lideru Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću. Pred sudom je u svojstvu oštećenog dao iskaz i najstariji sin ubijenog političara, Nikola Ivanović. Naredno ročište zakazano je za 14. septembar.

Predmet po trećoj, izmenjenoj optužnici, podignutoj protiv šest osoba nastavljen je pred Posebnim odeljenjem osnovnog suda u Prištini. Na optužničkoj klupi su Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Rade Basara, Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović. Na današnjem suđenju saslušana su dvojica svedoka.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Saslušanje će se vršiti na osnovu spiska koji nam je dostavljen iz tužilaštva. Danas je bilo predviđeno i saslušanje brata pokojnog Olivera Ivanovića, Miroslava, međutim, sudija je rekao da nije bio u mogućnosti da kontaktira njega, tako da je pozvao četvrtog svedoka sa liste. Za sada imamo 28 svedoka ukupno za saslušanje, zajedno sa anonimnim svedocima, međutim predložili smo i saslušanje još dvoje svedoka za one za koje je tužilaštvo predviđalo da se samo njihove izjave pročitaju u toku postupka”, rekla je advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipovićeva, dodajući da saslušani svedoci nijedno lice koje se spominje u optužnici nisu doveli u vezu sa njenom branjenicom.

Pred sudom je u svojstvu oštećenog dao iskaz i najstariji sin ubijenog političara, Nikola, koji je kazao da porodica zaslužuje istinu i pravdu i da krivci budu kažnjeni, a zatim napustio sudnicu.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Nikola Ivanović je od samog početka oštećeno lice u ovom postupku. Na prošlom, glavnom pretresu nije bio prisutan, međutim, danas je dao uvodnu reč u svojstvu oštećenog lica. Verovatno nije znao da treba da ostane u sudnici, pa je zbog toga napustio”, dodala je Filipovićeva.

Advokat, Tom Gaši istakao je da će tražiti od da se njegov klijent, Rade Basara, brani sa slobode.

“On je dve godine u pritvoru, apsolutno nepotrebno. Međutim, Rade Basara, kao i ostali optuženi su u svojstvu grupe. Mislim da će na narednim ročištima sud ponovo doneti neku odluku i naš je zahtev da se on brani sa slobode, jer nema apsolutno nikakvih razloga da bude u pritvoru. Optužnica koja je podignuta za gospodina Basaru ima nekih osam ili devet redova koji su nerazjašnjeni i ne može da se obrazloži zašto je on u pritvoru”, rekao je Gaši.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: