fbpx

Zahir Tanin poziva Prištinu i Beograd da udvostruče svoje napore kada su nestala lica u pitanju

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Povodom Međunarodnog nestalih, specijalni predstavnik generalnog sekretara (SPGS) i šef UNMIK-a, Zahir Tanin, naglašava važnost razjašnjenja sudbine nestalih i iskazuje, kako se navodi u saopštenju, stalnu posvećenost UNMIK-a pružanju pune podrške ovom procesu, kao i pravu porodica nestalih na istinu.

Tanin, kako je saopšteno, pozdravlja napredak ostvaren ranije ove godine pod okriljem Radne grupe za nestala lica u vezi sa ekshumacijom i identifikacijom nekolicine nestalih, “ali istovremeno izražava zabrinutost jer izgleda da je u proteklih nekoliko meseci proces zaustavljen zbog političkog zastoja”.

Stoga Tanin poziva Prištinu i Beograd “da se uzdrže od politizovanja ovog kritičnog humanitarnog pitanja i pitanja ljudskih prava”.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin podseća da je Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta i koja ima punu podršku UN-a, “najbitniji mehanizam u rasvetljavanju sudbine nestalih još od svog osnivanja 2004, te stoga poziva obe strane da u okviru Radne grupe udvostruče svoje napore u potrazi za nestalima”.

“Budući da utvrđivanje sudbine 1.630 osoba koje još nisu pronađene predstavlja centralnu komponentu u suočavanju sa prošlošću i daljem napretku u pomirenju između zajednica i izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK će nastaviti da u ovom procesu podržava sve aktere i porodice nestalih lica,” rekao je Tanin.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: