fbpx

Godišnjica Vašingtonskog sporazuma

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Danas ističe jednogodišnji moratorijum, kojim su se u okviru Vašingtonskog sporazuma, dve strane obevazale, Beograd da će prestati sa lobiranjem za povlačenje Kosova, a Priština da će zaustaviti zahteve za učlanjenje u međunarodne organizacije. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da sporazum potpisan u Ovalnoj sobi Bele kuće nije ni počeo da se primenjuje, a iz Stejt departmenta poručuju da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da insistiraju na ciljevima sporazuma.

I posle godinu dana nakon što je potpisan, Vašingtonski sporazum ostaje samo mrtvo slovo na papiru, jer od 16 tačaka, skoro da nijedna nije ispunjena. Direktor instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi smatra da ovaj sporazum u suštini nije ni počeo da se primenjuje, osim priznanja Kosova od strane Izraela.

„Međutim, mislim da tu ima malo nerazumevanja, u smislu da Beograd misli da je to tako bilo, a u stvari nije nikada bilo da moratorijum predviđa da ostale države ne mogu da priznaju Kosovo, već je moratorijum podrazumevao da se Kosovo ne može učlaniti u međunarodne organizacije“, istakao je Šehli, a to je u intervjuu za Klan Kosova potvrdio i tadašnji premijer Kosova i jedan od potpisnika sporazuma Avdulah Hoti.

Fatmir Šeholi, Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Pojašnjavam da sporazum nije predvideo moratorijum na nova priznanja. Priznanje Izraela to dokazuje. Ugovorom je predviđen jednogodišnji moratorijum na prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama, koji se završava danas“, rekao je Hoti.

Iz Prištine najavljuju ofanzivu kada je učlanjenje u međunarodne organizacije u pitanju, a Beograd da će adekvtano odgovoriti. S druge strane Stejt department poziva na nastavak poštovanja dogovorenog.

Šeholi ističe da kosovski zvaničnici treba da svoju snagu usmere na pravu stranu.

„Mi treba da težimo i da radimo na tome da Kosovo priznaju Rusija, Kina, i mnoge druge zemlje, poput pet zemalja Evropske unije Grčka, Rumunija, Kipar.. kako bismo mogli da dođemo do izražaja i ravnopravnosti u onome što se zove dijalog sa Srbijom, jer mi u ovom okolnostima nismo ravnopravni, zato što Srbija ima više mogućnosti“, istakao je Šeholi.

Priznavanje kosovske nezavisnosti od samog početka ide jako loše, smatra novinar i književnik Živojin Rakočević.

Živojin Rakočević, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„To su odmah shvatili i Amerikanci i Albanci. Oni su očekivali da će u prvih, recimo 100 dana, imati 120, 130 ili 140 zemalja koje će priznati nezavisnost Kosova, međutim, taj san se vrlo brzo urušio, a urušio se iz dva razloga. Prvo, počeo je kršenjem međunarodnog prava i bombama, i ne možete vi čovečanstvu objasniti da je kršenje prava na kojem je uspostavljen svet posle Drugog svetskog rata i da su bombe merilo i pravilo“, kazao je Rakočević, dodajući da Priština novim lobranjem ništa neće postići.

„Nema od te ofanzive ništa, zato što su tu dometi ograničeni. Prošlo je mnogo godina, taj proces, što se Prištine tiče može da ide samo silanznom linijom, on nema budućnost, zato što je projekat Kosovo onakav kakvim su ga zamislili Albanci, Amerikaci i neki zapadni njihovi mentori jednostavno doživeo debakl i gde god zagrebete nemate useha, nemate pozitivno rešenje, i što je osnovno, za većinu drugih i drugačijih nema slobode, a te slobode u ogromnoj meri nema ni za Albance“, rekao je Rakočević.

Podsetimo, Vašingtonski sporazum potpisan je 4. septembra, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Različite verzije dokumenta od 16 tačaka, potpisali su aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: