fbpx

Vrhovni sud odbacio žalbu Aleksandra Arsenijevića

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Kosovski Vrhovni sud odbacio je žalbu Aleksandra Arsenijevića, kandidata ispred Građanske inicijative „Srpski opstanak“ i time potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da ne ispunjava uslove da se kandiduje za gradonačelnika Severne Mitrovice na predstojećim lokalnim oktobarskim izborima, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, Aleksandar Arsenijević. Ujedno je najavio da će se na ovu odluku žaliti Ustavnom sudu.

Arsenjević se prethodno IPŽP-u žalio na odluku CIK-a, prema kojoj je izbrisan sa liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, zbog, kako je navedeno u obrazloženju, pravosnažne presude u poslednje tri godine, kojom je proglašen krivim za krivično delo i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 300 evra.

CIK i IPŽP su doneli takvu odluku, pozivajući se na Zakon o opštim izborima na Kosovu (ZOI) kojim je propisano da “svako lice čije se ime pojavljuje na biračkom spisku je podobno da se sertifikuje kao kandidat, osim ukoliko je isto osuđeno za krivično delo pravosnažnom odlukom suda u poslednje tri godine“.

Nezadovoljan odlukom IPŽP-a, i kako je tada naveo, nejasnim odredbama ZOI, Arsenijević je potom kosovskom Vrhovnom sudu podneo žalbu, koju je ovaj sud u međuvremenu odbacio kao neosnovanu, jer, kako se između ostalog navodi u obrazloženju, Zakon o opštim izborima (ZOI) se tretira kao poseban zakon (lex specialis) u odnosu na Krivični zakonik.

Arsenijević je najavio da će se na odluku Vrhovnog suda žaliti Ustavnom sudu, iako ova odluka, prema njegovim rečima, nema pouku o pravnom leku.

Izvor: Radio Kontakt Plus
%d bloggers like this: