fbpx

Petković u Briselu: Došlo je do pomaka po pitanju nestaliih; Bisljimi: Kurti i Vučuć se neće sastati tokom ovog meseca

Петар Петковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi potvrdio je da tokom ovog meseca neće biti sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksadara Vučića, jer kako je naveo, “nema dovoljno opipljivog napretka za organizovanje sastanka lidera”. Kada je reč o pitanu nestalih, došlo je do određenih pomaka, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Nema dovoljno opipljivog napretka za organizovanje sastanka lidera“, rekao je Besnik Bisljimi nakon današnjeg sastanka sa srpskom delegacijom u Brselu i istakao da se razgovoralo samo o nestalima, te da je dogovoreno da se otvore arhive, kao i učestvuje u razmeni dosad identifikovanih posmrtnih ostataka.

„Srbija je tražila OVK arhive, ali one ne postoje. Međutim, imamo državne arhive o OVK“, rekao je Besnik Bisljimi.

S druge strane, nova runda dijaloga na ekspertskom nivu biće održana u drugoj polovini oktobra meseca, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je kako je rekao, na sastanku insistirao na pitanju nestalih, a da je šef prištinske delegacije Besnik Besljimi „uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema“.

„Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Besljimi je bežao od tih tema, nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda, jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala“, rekao je Petković.

Takođe, direktor Kancelarije je zatražio objašnjenje o zabrani ulaska na KiM, na šta je Bisljimi odgovorio da je u pitanu bila “zapaljiva retorika”.

„Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum“, kazao je Petković.

Dogovoreno je, istakao je Petković, da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: