fbpx

Bisljimi: Srpska strana pristala na otvaranje arhiva, to je u našem interesu

Зграда Владе Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi na konferenciji za novinare govorio je o dvodnevnim sastancima koje je u Briselu imao sa srpskom stranom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Bisljimi je rekao da je srpska strana pristala na otvaranje državne arhive, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

„Srpska strana je rekla da se slažu sa otvaranjem svih arhiva, što prema njima znači otvaranje državnih arhiva Kosova vezanih za OVK i to je u našem interesu jer se većina podataka o masovnim grobnicama može pronaći u vojnom arhivu Srbije“, rekao je Bisljimi.

On je rekao da je neproduženje ugovora o registarskim tablicama u Briselu protumačeno kao kršenje sporazuma od strane kosovske strane.

„Veliki dio problema s kojima se suočavamo su neke odluke koje su donesene u prošlosti i koje EU koristi kao argument. Početkom septembra 2020. godine, Vlada Kosova je prestala sa izdavanjem tablica KS. Ideja je bila da strane pronađu prelazno rešenje nakon 15. septembra, evropska strana je to protumačila kao jednostrano kršenje Kosova. Tvrdio sam da to nije prekršaj jer se tablice na Kosovu izdaju na godinu dana, a ugovor je istekao 15. septembra, stoga bi bilo nezakonito izdavati tablice sa KS, jer ne bi imale punu godinu važenja. Stoga ovo ne vidimo kao kršenje sporazuma, Kosovo je u potpunosti poštovalo ovaj sporazum”, rekao je Bisljimi.

Glavni kosovski pregovarač u dijalogu rekao je da Petkoviću neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo “sve dok nastavlja da provocira i podržava ilegalne structure”.

Bisljimi je govorio i o moratorijumu iz Vašingtonskog sporazuma, koji je 4. septembra istekao.

„Moratorijum je imao jednogodišnji mandat koji je istekao 4. septembra, a moratorijum je ograničio članstvo u međunarodnim organizacijama, a ne obaveze za priznavanje“, rekao je on.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: