Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća Mirjane Dedić u Orahovcu

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Kuća Mirjane Dedić (74) iz Orahovca kamenovana je noćas posle ponoći, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Mirjana živi sama i ovaj atak na njen dom i bezbednost uneli su snažnu zabrinutost i opravdan strah u njen dom. Slučaj je prijavljen policiji, a Mirjanu je posetio i predsednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi sa njom razgovarao i dogovorio se o saniranju štete koju će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nadoknaditi”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje sigurnosne kamere, iz Kancelarije za KiM zajhetavaju da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani.

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Kako bilo kome može da smeta žena u osmoj deceniji života, koja je postala meta samo zato što je Srpkinja? Od početka godine, ovo je petnaesti zabeleženi napad na srpske kuće na prostoru Kosova i Metohije, a ukupan broj napada koji su imali versku ili nacionalnu konotaciju iznosi više od 90, što govori da na mesečnom nivou u proseku imamo po 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve”, podsećaju iz Kancelarije za KiM.

Napominju da ovakve napade po pravilu dodatno podgrevaju “neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca”.

“Zbog toga smo na bezbednosti Srba insistirali i tokom poslednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu i govorićemo i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbedi miran i bezbedan život”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Milena Maksimović