fbpx

EU potvrdila: U toku raspoređivanje misije za posmatranje lokalnih izbora

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Evropska unija odazvala se pozivu kosovske predsednice i odlučila je da rasporedi misiju (EOM) za posmatranje predstojećih lokalnih izbora na Kosovu zakazanih za 17. oktobar, potvrđeno je danas iz Kancelarije EU na Kosovu.

Visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj, imenovao je Lukasa Mandla, člana Evropskog parlamenta, kao glavnog posmatrača EU EOM 2021 za Kosovo.

Iz Kancelarije EU potvrdili su da je misija počela sa raspoređivanjem početkom septembra.

Naznačili su da je glavni tim EU EOM koji se sastoji od 10 izbornih stručnjaka stigao u Prištinu 5. septembra, a da će se 22 dugoročna posmatrača pridružiti misiji i biće raspoređeni širom Kosova.

„Misija će biti ojačana kratkoročnim posmatračima u toku izbornog dana. EU EOM će ostati u zemlji do završetka izbornog procesa, uključujući i moguću drugu rundu izbora za gradonačelnika, 14-og novembra“, precizirali su iz EU.

Kako su naznačili, predstavnici EU će izdati preliminarnu izjavu i održati konferenciju za štampu u Prištini nedugo posle izbora. Finalni izveštaj, koji će uključiti preporuke za buduće izborne procese, biće predstavljen i podeljen sa akterima po završetku čitavog izbornog procesa.

„Evropska unija ostaće posvećena i angažovana u podršci Kosova ka njegovom evropskom putu i u očvršćavanju svoje demokratske vladavine. Već po treći put, nadgledaćemo opštinske izbore na Kosovu, kroz EU Misiju za posmatranje izbora (EOM)“, poručio je Borelj povodom slanja misije.

Naznačio je da je EU uverena u to da će prisustvo misije doprineti sveuključujućem, uvrerljivijim i transparentnijim izbornim procesom, kao i budućim neophodnim izbornim reformama.

„Mi se unapred radujemo da nastavimo saradnju sa vlastima Kosova u osnaživanju izbornog procesa u skladu sa predlozima i zaključcima naših uzastopnih misija“, poručio je Borelj.

Glavni posmatrač, Lukas Mandl, kazao je da je zahvalan na tome što mu je poverena odgovornost rukovođenja ove EU EOM misije.

„Uveren sam u to da će misija imati dodatnu vrednost u izbornom procesu. Radujem se unapred upoznavanju i angažovanju na terenu sa vlastima, političkim partijama, kandidatima, civilnim društvima i ostalim izbornim akterima”, kazao je.

Da će predstavnici Evropske unije i ove godine boraviti na Kosovu za vreme izbora, ali sklopu veće misije u odnosu na prethodnu za parlamentarne izbore, potvrđeno je prethodno iz kabineata kosovske predsednice.

Vjosa Osmani uputila je još 18. juna zahtev Evropskom parlamentu i visokom zvaničniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, Džozepu Borelju, s ciljem imenovanja posmatračke misije.

Izvor: Kossev
%d bloggers like this: