fbpx

Peć: Obeležena slava gradske crkve

Фото: Црквена општина Пећка

Hramovna slava Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, obeležena je ove godine u prisustvu manjeg broja vernika nego inače, a usled epidemioloških mera koje su na snazi, javlja Radio Goraždevac.

Liturgiju je služio arhijerejski namesnik pećki, Đorđe Stefanović, uz sasluženje paroha pećkog, Dragana Radovanovića i sveštenika Slobodana Markovića iz Zubinog Potoka.

Ovogodišnji svečar bila je Silvija Rašković iz povratničkog sela Dugonjevo kod Kline, a kolač za narednu godinu preuzeo je Vuksan Gojković iz povratničkog sela Vidanje, takođe u Klini.

Raseljenih Pećanaca ove godine je bilo znatno manje nego ranije ali i Srba iz okolnih sela koji se svake godine na ovaj dan okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

U samom centru Peći nalazi se gradska crkva Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja. Nakon što je uništena u martovskom pogromu 2004. godine, obnovljena je proteklih godina i u nju se ponovo vratio život.

U parohijskom domu u centru Peći službuje sveštenik Dragan Radovanović, koji tamo živi sa svojom suprugom i detetom.

Radovanović je prethodno izjavio za Radio Goraždevac da mu je velika čast da službuje u Peći, ali i da je to velika odgovornost.

„Velika čast je to što smo ovde okruženi manastirom Pećka Patrijaršija, manastirom Visoki Dečani. Negde smo u sredini, između tih manastira. Velika je odgovornost zato što smo mi ovde u samom gradu Peći jedini koji tu živimo i mi smo spona između svih tih manastira. Svi ljudi koji dolaze da posete manastire, dođu i kod nas. Evo hvala Bogu ovde imamo i konak u kome odsedaju, tako da je to neka naša uloga ovde, da sve te ljude prihvatimo i da ih dočekamo“, izjavio je prošle godine za Radio Goraždevac sveštenik Dragan Radovanović.

Izvor: Radio Goraždevac
%d bloggers like this: