fbpx

Priština: Nakon sastanka vlasti i opozicije datum izbora ostaje isti, 17. oktobar

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija da će u odsustvu dogovora, datum lokalnih izbora ostati 17. oktobar. Za odlaganje izbora bila je vladajuća stranka Pokret Samoopredeljenje, dok su predstavnici opozicije bili izričito protv odlaganja lokalnih izbora, ali za skaćivanje izborne kampanje.

Osmani je rekla da je uprkos preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje, da lokalne izbore treba odložiti, stav opozicionih stranaka bio drugačiji.

„Pre sazivanja sastanka zatražila sam analizu od Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vezi sa izbornim procesom. Institut preporučuje odlaganje izbornog procesa. Ovo nije jedina procena koju smo zatražili od Instituta, takva ocena je tražena i za početak rada škola i dobili smo odgovor Instituta po tom pitanju”, kazala je Osmani dodajući da je jedini način za odlaganje izbora postizanje sporazuma između vlade i opozicije

„Poštujem stav političkih partija, ali se ne slažem sa njima. Odlaganje izbora bilo bi za najviše dva meseca, kako bi zdravstveno osoblje imalo vremena da kontroliše situaciju”, dodala je Osmani.

Sa mišljenjem kosovske predsednice složio se i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je kazao da je njegova stranka za odlaganje lokalnih izbora, ali da neće nametati svoje mišljenje.

„Zabrinuti smo, zbog loše epidemiološke situacije. Lokalni izbori se ne mogu upoređivati sa parlamentarnim, jer podrazumevaju dva kruga glasanja. Mislimo da je mudra odluka da se izbori odlože, iako je epidemiološka situacija stabilnija, moramo biti oprezni, jer nas vrlo lako može zadesiti novi talas. Ali, šta god bude odlučeno na današnjem sastanku, mi ćemo prihvatiti“, rekao je kosovski premijer i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Mišljenje opozicionih stranaka bilo je drugačije.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je nakon sastanka da bi svi trebalo da doprinesu poboljšanju epidemiološke situacije na Kosovu kako bi izborni proces prošao neometano.

„Izrazili smo svoj stav da smo spremni prekinuti kampanju, tako da postoji strogo poštovanje mera, takođe sam zamolio Vladu da da prioritet vakcinaciji osoba uključenih u CIK. Odlaganja lokalnih izbora neće biti, važno je poštovati demokratski proces“, kazao je Krasnići.

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku istakao je da će njegova stranka skratiti vreme kampanje.

„DSK će sprovesti petodnevnu kampanju ili uopšte neće u cilju očuvanja zdravlja. Politički scenario o odlaganju ne treba izvršiti, jer je to pitanje demokratije, nema veze sa voljom i izborom, nije bilo dogovora o odlaganju izbora“, rekao je Abdidžiku.

Zamenik predsedavajućeg Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj istakao je nakon sastanak da je samo Pokret Samoopredeljenje bio za odlaganje izbora. Potvrdio je da će kampanaj trajati pet dana.

Sastanku su prisustvovali i politički predstavnici koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije, poput Donike Gervale Švarc iz Liste „Gukso“ i Mimoza Kusari Ljilja iz Alternative, te su pojedini mediji na albanskom pisali da je ovim kosovska predsednica prekršila Izborni zakon i zloupotrebila svoj službeni položaj, na šta je Osmani odgovorila da ona kao “prva u zemlji odlučuje koga poziva na sastanke”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: