fbpx

“Odluka kosovske vlade da se bez vakcinacije ili negativnog testa ne može na posao je protivzakonita”

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Određeni broj ljudi u Prištini protestuje zbog odluke kosovske vlade da zaposleni u javnim institucijama i preduzećima od juče ne moga na posao bez potvrde o vakcinaciji, negativnog pi-si-ar testa ili dokaza da su preležali korona virus. Organizatori protesta i pravnici tvrde da je time prekršen Ustav Kosova.

Iako vakcinacija zakonom nije obavezna, kosovska vlada je donela odluku da zaposleni u javnim institucijama ne mogu na svoja radna mesta bez jednog od tri dokaza, što je izazvalo gnev građana.

Qytetarët protestojnë kundër vaksinimit të detyrueshëm: Do ta dërgojmë në Kushtetuese from Ekonomia Online on Vimeo.

„Preduzeli smo ove demokratske mere unutar kosovskog zakona, proteste, protiv vakcinisanja bez sopstvene volje. Vlada Kosova je odonela odluku da ograniči ulazak u javnim institucijama bez testa ili dokaza da smo već vakcinisani. To je protivzakonito. Mi smo već dva puta protestovali u Prištini, pored Vlade, i tražili smo da se sve radi u skladu sa Ustavom”, kazao je jedan od organizatora protesta Arianit Sljamniku.

Da je ova odluka kosovske vlade protivzakonita tvrde i pravnici.

“Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti koji je donet avgusta meseca 2020. godine nije predviđeno da zaposleni na radnom mestu moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji, negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata, ili potvrdu da su preležali kovid. Ovim Zakonom predviđeno je da zaposleni na radnom mestu moraju da nose zaštitne maske, zatim da poštuju određenu distance, kao i da se prostorije u kojima zaposleni borave redovno dezinfikuju”, rekla je pravnica Dušica Kostić-Vasić.

Grupa nezadovoljnih građana je povodom ove odluke uložila žalbu Ustavnom sudu.

Arianit Sljamniku, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Vakcinacija je i dalje besplatna, a test mora da se plati. Ovo nije fer, ako je već unutar te odluke data verzija da možemo da biramo ili vakcinaciju ili test, onda neka oba budu besplatna. Građani su u šoku, i situacija može da eskalira. Ove odluke i ova ograničenja mogu da dovedu do nasilja”, dodao je Sljamniku.

Pravo na rad je neprikosnoveno i nikakvim merama Vlade ne može biti ograničeno, podseća Kostić-Vasić.

“Ovim merama prekršen je i član 56 Ustava Kosova kojim je predviđena i garantovana zaštita osnovnih prava i sloboda građana koja ne smeju biti ograničena čak ni kada se uvede vanredno stanje”, ističe ona.

Povodom loše epidemiološke situacije kosovska predsednica Vjosa Osmani održala je konsultativni sastanak sa političkim predstavnicima na Kosovu gde je razmatrano odlaganje lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar. Međutim, dogovor nije postignut.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: