fbpx

Majkl Davenport: Potvrđujemo princip izražavanje slobodne volje ljudi

Мајкл Давенпорт, фото ОЕБС

Obeležavajući Svetski dan demokratije, potvrđujemo princip izražavanja slobodne volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti, poručio je u saopštenju šef misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport povodom Dana demokratije.

Devenport se posebno osvrnuo na predstojeće lokalne izbore.

“CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili su se i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa. Takođe treba napomenuti da se 14 žena kandiduje za predsednice opština i da je 1.938 žena kandidata za skupštine opština, koje se nadaju da će zadobiti poverenje birača 17. oktobra, posle rekordnog broja poslanica u Skupštini nakon izbora održanih 14. Februara”, istakao je Devenport, dodajući da se svetski dan demokratije posebno odnosi na slobodu medija.

“Svetski dan demokratije odnosi se i na slobodu novinara da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i radionice za medijsko opismenjavanje i osnažujući žene u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, koje je u porastu tokom pandemije Kovid-19. Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i neumorno se zalagala za uspostavljanje opštinskih mehanizama protiv nasilja u porodici i održivo finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici. Mora da se čuje svačiji glas, ili na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, radi boljitka svih zajednica i bolje transparentnosti institucija. Tokom proteklih 12 meseci Misija je omogućila brojne aktivnosti koje podstiču učešće javnosti i poboljšavaju transparentnost i komunikaciju institucija sa javnošću. Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucija za javnu bezbednost da ojačaju rad policije u zajednici, odnosno partnerstvo građana i policije zahvaljujući kojem se identifikuju potencijalne bezbednosne pretnje i koje deluje preventivno na mesnom nivou”, zaključio je šef misije OEBS u Prištini.

A.Ć.
%d bloggers like this: