fbpx

Na administrativnim prelazima za sada bez reciprociteta za srpske tablice

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Мера реципроцитета коју је најавио први потпредседник косовске владе Бесник Бисљими поводом регистарских таблица није почела да се примењује на административним прелазима. Екипа Грачанице онлајн уверила се да аутомобили са ознакама градова централне Србије административну линију прелазе као и до сада, несметано.

Подсетимо, увођење мере реципроцитета после 15. септембра најавио је потпредседник косовске владе, Бесник Бисљими из Брисела. Он је тада казао да Косово неће да прихвати продужење привременог споразума о регистарским таблицама.

На основу споразума који је потписан 2016. године, возила са регистарским ознакама КС могу ући у Србију, док се РКС табле морају заменити на административним прелазима пробним, издатим од стране Републике Србије. Бисљими је овом мером најавио реципроцитет за таблице са ознакама градова из централне Србије, које за сада, несметано улазе на Косово и Метохију.

Реципроцитет је јуче у Тирани након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел најавио и косовски премијер Аљбин Курти. Истакао је да се врше припреме о начину на који ће реципроцитет бити успостављен, те да другог решења нема.

Овакву најаву косовског премијера председник Србије Александар Вучић оценио је “ирационалном”.

„За нас је важно да колико је могуће сачувамо сигурност наших људи на Косову и Метохији и каква ће бити пресуда Ивану Тодосијевићу“, казао је Вучић.

Милена Максимовић
%d bloggers like this: