fbpx

Na administrativnim prelazima za sada bez reciprociteta za srpske tablice

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Mera reciprociteta koju je najavio prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi povodom registarskih tablica nije počela da se primenjuje na administrativnim prelazima. Ekipa Gračanice onlajn uverila se da automobili sa oznakama gradova centralne Srbije administrativnu liniju prelaze kao i do sada, nesmetano.

Podsetimo, uvođenje mere reciprociteta posle 15. septembra najavio je potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi iz Brisela. On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama.

Na osnovu sporazuma koji je potpisan 2016. godine, vozila sa registarskim oznakama KS mogu ući u Srbiju, dok se RKS table moraju zameniti na administrativnim prelazima probnim, izdatim od strane Republike Srbije. Bisljimi je ovom merom najavio reciprocitet za tablice sa oznakama gradova iz centralne Srbije, koje za sada, nesmetano ulaze na Kosovo i Metohiju.

Reciprocitet je juče u Tirani nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel najavio i kosovski premijer Aljbin Kurti. Istakao je da se vrše pripreme o načinu na koji će reciprocitet biti uspostavljen, te da drugog rešenja nema.

Ovakvu najavu kosovskog premijera predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je “iracionalnom”.

„Za nas je važno da koliko je moguće sačuvamo sigurnost naših ljudi na Kosovu i Metohiji i kakva će biti presuda Ivanu Todosijeviću“, kazao je Vučić.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: