Osmani u Berlinu: Nemačka je glavni investitor na Kosovu

фото: Facebook @VjosaOsmaniMP

Kosovska predsednica Vjosa Osmani tokom svoje posete Nemačkoj danas se sastala sa preduzetnicima, akademicima, istraživačima, predstavnicima civilnog sektora i medija u ovoj zemlji. Osmanijeva je danas takođe razgovarala sa nemačkim diplomatom i bivšim ambasadorom u SAD Volfgangom Išingerom, navedeno je na Fejsbuku predsednice Kosova.

Kako se navodi u postu, poseta Nemačkoj se ne može završiti bez razgovora sa privrednicima u ovoj zemlji, jer je, kako je navela, Nemačka glavni investitor na Kosovu, te da trgovinska razmena između Nemačke i Kosova značajno raste.

“Razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u oblasti IT -a, digitalizacije, industrije, energetike i zdravlja. Kosovo je spremno da bude sledeća adresa nemačkih ulaganja”, navela je Osmani.

U okviru diskusije koju je organizovao Nemački savet za spoljnu politiku, Osmani je razgovarala i sa nemačkim diplomatom Volfgangom Išingerom o dosadašnjim izazovima Kosova, trenutnim razvojem događaja i predstojećim mogućnostima.

“Takođe sam razgovarala sa akademicima i istraživačima na Univerzitetu Humboldt o izgradnji države i konsolidaciji međunarodnog subjektiviteta naše zemlje. Nakon obilaska izložbe „Zalaganje za slobodu“, koja se fokusirala na priče akademika i naučnika progonjenih širom sveta, govorila sam o značaju obrazovanja u kosovskom otporu nad genocidnim režimom Srbije”, napisala je Osmani.

Kako je ranije najavljeno, nakon posete Nemačkoj, planirano je da predsednica Kosova poseti Sjedinjenje Američke Države.

Ana Marković