fbpx

Petković sa ambasadorom Belgije o položaju srpskog naroda na KiM i dijalogu

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednje razgovore, održane prošle nedelje u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, Petković je naglasio da je srpska strana i ovog puta pokazala konstruktivnost i bila otvorena za razgovore o životnim pitanjima, poput slobode kretanja, poštovanja prava na slobodu govora i mišljenja, energetike, pravosuđa, ali i o primeni do sada postignutih dogovora, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, što Priština, više od osam godina, odbija da sprovede u delo.

“O tim pitanjima, prištinska delegacija nije želela da razgovara”, rekao je Petković.

On je takođe naglasio da je srpska strana pokrenula i pitanje nestalih, smatrajući njegovo rešavanje civilizacijskom obavezom obe strane., navedeno je u saopštenju.

„Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, a sa druge strane, Priština ne odgovara na zahtev Beograda da pretraži 9 lokacija“, rekao je Petković.

U saopštenju se dodaje da ponovne pretnje Prištine nekakvim reciprocitetom i oduzimanjem registarskih tablica, ugroziće slobodu kretanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i to su dokazi da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da kontinuiranom, antisrpskom kampanjom, nastoji da zatvori vrata dijalogu.

„Brojni, svakodnevni incidenti i napadi na naš narod, njegovu imovinu i na imovinu SPC, samo potvrđuju koliko je situacija na Kosovu i Metohiji teška i koliko je neophodno da Priština, ne samo formalno, već i suštinski pristupi dijalogu, kao jedinom racionalnom sredstvu za rešavanje nesuglasica, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao značajnu ulogu KFORA u očuvanju srpskih svetinja, posebno manastira Visoki Dečani.

“Beograd je dosledno i iskreno bio i ostao opredeljena za pronalaženje načina za normalizaciju situacije u pokrajini, međutim postupci Prištine ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: