Konjufca: Povećati prisustvo vlasti na Severu; Petković: Beograd to neće dozvoliti

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Povodom izjave predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da će kosovske vlasti povećati prisustvo na Severu Kosova, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da je Beogradu dobro poznata opsesija političara iz Prištine severnim delom Kosova i Metohije, ali uzalud prave bilo kakve tajne planove za osvajanje severa, takav scenario je osuđen na propast, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se navodi da podjednako kao što nikome neće poći za rukom da ugasi srpske sredine južno od Ibra i asimiluje Srbe koji tamo žive.

„Mi ćemo nastaviti da budemo prisutni svuda gde je srpski narod, da ulažemo, gradimo i radimo u srpskim sredinama“, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da bi umesto pretnji osvajanjem severa, Prištini mnogo pametnije bilo da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, jer je to je jedini plan koji ima budućnost kada su u pitanju srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

„Na najavljene provokacije Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno ili policijsko prisustvo na severu pokrajine, mogu samo da poručim albanskim političarima da ne pokušavaju ni da prete, a kamoli takve akcije sprovode u delo jer to Beograd neće dozvoliti“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije su poručili da je Beograd spreman da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava u dijalogu i za pregovaračkim stolom, a umesto konstruktivne ruke saradnje od strane albanskih političara stižu pozivi na oružane sukobe i pretnje.

„U takvoj atmosferi nije moguće graditi suživot i osnov za normalizaciju odnosa“, zaključeno je u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca izjavio je za TV Kljan da institucije u Prištini planiraju da povećaju svoje prisustvo na Severu Kosova, te da tamo još uvek postoje srpske paralelne strukture.

„Vlada bi trebalo da napravi strateški plan za povećanje prisustva u tom delu Kosova. Ne kažem da će se to dogoditi jednog dana sledeće godine, ali verujem da bezbednosne institucije, počev od odbrambenih snaga, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, direktora obaveštajnih službi, zajedno sa premijerom, prave plan kako bi bili efikasniji u sprovođenju prisustva kosovskih institucija u tom delu zemlje u borbi protiv šverca do insistiranja na dogovoru o graničnim prelazima“, rekao je Konjufca.

Ana Marković