Antonijević: Preko 70% obolelih mlađi od 40, vakcinisano preko 50%, trudnice sa KiM deo istraživanja

Епидемиолог Александар Антонијевић, ФОТО: Радио Митровица Север

U većinski srpskim sredinama dominira delta soj, a sve je više mladih sa težom kliničkom slikom, kazao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević za Kossev.

Antonijević je ocenio da će se situacija poboljšati za dve nedelje, ali i kazao da to ništa ne znači, ukoliko se ne dostigne kolektivni imunitet.

„Bez dobre imunizacije, godinama ćemo biti u problem. Nemojte da dozvolite da preležite kovid kako biste promenili svoje navike”, savetovao je građanima.

Uputio je apel za poštovanje mera, među kojima i one „najdelotvornije“, vakcinacije.

Onima koji su skeptični, poručio je da iz dana u dan širom sveta izlazi sve veći broj istraživanja koja otklanjaju sumnje. Među njima je i ono u kom su učestvovale i trudnice sa KiM, a čiji su preliminarni podaci pokazali da vakcina nije izazvala nikave nuspojave, ni po trudnicu, ni po plod.

Sa dolaskom novog talasa koronavirusa, sve se češće govorilo o delta varijanti koja je opisana kao soj koji se mnogo brže širi i stvara težu kliničku sliku, pogotovu kod mladih.

„Preko 70 odsto koji su sada zaraženi, novootkriveni slučajevi, uzrasta su od 18 do 40 godina. Tako da to govori u prilog, ta kategorija stanovništva nam je i najmanje imunizovana“, dodao je Antonijević, naznačivši da postoje i drugi parametri koji utiču na takve podatke.

Antonijević ocenjuje da je broj vakcinisanih u srpskim sredinama na Kosovu oko 50 odsto punoletnih građana solidan, ali ne i zadovoljavajući kako bi se postigao kolektivan imunitet. Smatra da je upravo to jedan od razloga koji je doveo do trenutne situacije. Dodaje da se poboljšava odziv za vakcinaciju u pojedinim sredinama južno od Ibra.

Epidemiolog mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje ocenio je da se epidemiološka situacija neće stabilizovati na duže staze bez imunizacije. Ujedno tvrdi da to ne znači da se i druge mere ne trebaju poštovati, poput nošenja zaštitne maske i održavanje socijalne distance.

Antonijević ocenjuje da su građani skloni tome da se, za vreme poboljšane epidemiološke situacije, u potpunosti opuste i vrate starim navikama.

Izvor: Kossev