Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu

Фото: Специјални суд / Screenshot

U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.

Svedok je detaljno opisovao kako je mučen i premlaćivan u tom logoru. Naveo je da su ga tukli po više sati, po nekoliko njih, dok je on imao vreću na glavi.

Mustafu je prepoznao jer je jedini nosio crvenu kapu i pištolj.

„Drugi vojnici nisu ništa radili dok im on ne kaže šta da rade“, rekao je svedok.

Opisujući premlaćivanje, rekao je da su vojnici prestali da ga tuku kada je on rekao „nemojte ga više tući, on ima sreće“.

Posvedočio je takođe da su pritvorenici u logoru držani u štalama i tučeni svaki dan.

Pripadnike OVK koji su ga mučili nije poznavao, niti je mogao da ih vidi.

Kada je jednom prilikom nakon višesatnog mučenja izgubio svest, oni su ga polili vodom i odvukli nazad u štalu.

Svedok ima oznaku 3.593 i prisustan je u sudnici, ali je njegov lik zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Prvi će mu pitanja postavljati Specijalizovani tužilac Džek Smit, a prema rečima sudije za to će imati na raspolaganju sedam sati.

Na početku svedočenja naveo da su ga uhapsili pripadnici vojne policije OVK koji su nosili duge cevi – automatske puške.

Tražili su mu da pođe sa njima, a da nije prihvatio oni bi ga, kako je rekao, „na licu mesta ubili“.

Stavili su ga u automobil i odmah mu stavili kesu na glavu, kako ništa ne bi video.

Osobe koje su ga uhapsile, kako je rekao, nije poznavao.

Ovo je jedan od svedoka koji je protivpravno lišen slobode i zatočen u logoru na imanju u selu Zlaš kojim je komandovao Mustafa.

Najavljeno saslušanje 16 svedoka protiv Mustafe

Saslušanje ovog i još jednog od ukupno 16 svedoka protiv Mustafe planirano je za danas i za sutra.

Posle svakog glavnog ispitivanja svedoka, sudsko veće će postavljati pitanja Mustafi, koji će imati pravo da ne odgovori.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kojem je on prisustvovao na početku, ali je kasnije odlučio da se ne vrati u sudnicu.

Negirao je optužbe izjasnivši se da nije kriv po optužbama za koje se tereti i koje je, kako je rekao, „pokrenuo ovdašnji Gestapo“.

U haškom pritvoru je od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hašima Tačija i drugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradinaja i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Prema rečima tužioca Smita, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Mustafa se tereti u četiri tačke optužnice za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi, a je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Izvor: Tanjug