Osmani: EU da zaustavi zloupotrebu kosovskih Srba u političke svrhe

Вјоса Османи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska predsednica Vjosa Osmani saopštila je da je Kosovo u potpunosti primenilo Briselski sporazum uspostavljanjem reciprociteta na registarske oznake vozila iz centralne Srbije. Ona je istakla da bi Evropska unija trebalo da izvrši pritisak na Srbiju, kako bi kako je navela, zaustavila provokacije uperene protiv Kosova “i zloupotrebu kosovskih Srba u političke svrhe”.

„Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obe strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahteva sama EU. Srbija je ta koja je jednostrano delovala od 2016. godine i kršila Briselske sporazume, a ne Kosovo. Zbog toga srpske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše Briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Osmani je takođe navela da “Srbija koristi srpske državne institucije da ugrozi Kosovo”.

„Odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet na registarskim tablicama vozila iz Srbije doneta je kao rezultat zaključivanja sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja građana između dve zemlje. Shodno tome, odlukom se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je prihvaćena i striktno se sprovodi na svim graničnim prelazima, izuzev dve tačke na severu, u kojima srpska vlada i tamošnje ilegalne strukture zlostavljaju lokalne Srbe. Stoga, pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na srpsku vladu da odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu u političke svrhe kosovskih Srba. Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njihovi hegemonistički ciljevi za takozvani ‘srpski svet’ povratak su njihovoj logici devedesetih, koja je prouzrokovala mnoge žrtve u našem regionu“, rekla je Osmani.

Milena Maksimović