fbpx

Kancelarija za KiM: U Gračanici KPS privela trojicu Srba zbog postavljanja bilborda “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

U Gračanici je kosovska policija u policijsku stanicu privela trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici KPS skinuli su potom bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu.

Dalje se dodaju da su oni nakon privođenja, morali da napišu izjave, a iz policije im je poručeno da će svakoga ko lepi bilborde ovakvog sadržaja uhapsiti, jer je, kako su sami policajci rekli „zabranjeno postavljanje takvog bilborda, jer predstavlja provokaciju“.

Trojica mladića su zatim puštena na slobodu.

Iz Kancelarije se postavlja pitanje kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom koji je potpisala još 2013. godine?

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Po kom osnovu Priština hapsi ljude koji se samo zalažu sa poštovanje Briselskog sporazuma i koji se zalažu za formiranje ZSO, na koju srpski narod na Kosovu i Metohiji čeka punih 3077 dana, a čije je formiranje ratifikovala i skupština takozvanog Kosova”, zapitali su u Kancelariji.

Takođe su dodali i da li današnje postupanje Kosovske policije znači da je ZSO postala zabranjena reč na Kosovu i Metohiji? I hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili svoj potpis na Briselski sporazum i garantovali formiranje ZSO?

“Bez Zajednice srpskih opština kao temelja procesa normalizacije i okvira za ostvarenje preko potrebnih kolektivnih prava srpskog naroda na KiM nema budućnosti dijaloga”, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković
%d bloggers like this: