Kurti: Specijalne jedinice kosovske policije štite policiju i granicu na Jarinju i Brnjaku; Probne tablice ću ukinuti kada to uradi i Vučić

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na konferenciji za medije, da su specijalne jedinice kosovske policije koje se već treći dan nalaze na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, tamo prisutne kako bi zaštitle, kako je rekao, „graničnu policiju i granični prelaz Kosova“. Kurti je odgovarajući na pitanje novinara rekao da je spreman da ukine kosovske probne tablice onoga trenutka kada to učini i Srbija.

Kosovski premijer je naglasio da kada ne bi bilo blokade puteva, ne bi bilo nikakvog rizika za, kako kaže, granične policajce i da zbog njihove zaštite su sada na Jarinju i Brnjaku prisutne i specijalne jedinice kosovske policije. Kurti tvrdi da su kosovski policajci koji se nalaze na ova dva prelaza u riziku, kako od ljudi koji blokiraju Jarinje i Brnjak, tako i od, kako je rekao, njihovih paralelnih struktura na ova dva prelaza.

„Mere naše Vlade koje su na snazi od ponedeljka nisu uperene ni protiv koga. Mi želimo slobodu kretanja. Smatramo da o ovome treba da se razgovara u Briselu i mi smo veoma otvoreni i zainteresovani za te razgovore i pokazali smo našu spremnost i gospodinu Borelju i gospodinu Lajčaku. Ali izgleda nije bilo spremnosti od strane Beograda“, istakao je Kurti.

On je dodao da informacije koje ima o trenutnoj situaciji na Jarinju i Brnjaku, da nema volje i interesa da se situacija pogorša ili da dođe do eskalacije nasilja, aludirajući da, po njegovim rečima, „svojim izjavama predsednik Srbije Aleksandar Vučić možda želi da do toga dođe, ali da to sigurno nije država Kosovo“.

„Ja bih želeo da ni Srbija, ni Kosovo ne uvedu privremene tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dok god Srbija ima njene. Ja sam svaki dan u komunikaciji sa raznim građanima koji su Srbi ovde na Kosovu, ponekad su to političari, a ponekad to nisu. Ja ne pravim razlike među njima, ali moram da kažem da ima Srba na Kosovu koji prave razliku kada se sastaju sa mnom, time što ne bi želeli da to bude javno. I meni je stvarno žao da smo u ovakvoj situaciji, jer su oni meni rekli da kada se vrate u svoju opštinu, tamo ja neću biti u stanju da ih branim“, kazao je Kurti, dodajući da je u prethodnom mandatu imao savetnika mladića iz Raniluga koji je dva sata nakon imenovanja na tu poziciju, podneo ostavku.

„Ja ne mislim da su Srbi sa Kosova preplašeni od ove Vlade, ali ima nekih drugih faktora kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost. Ali još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga i od raznih paralelnih struktura“, rekao je Kurti.

Ana Marković