fbpx

Četvrti dan blokade na Jarinju i Brnjaku; KPS na Brnjaku pretukao trojicu Srba

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Na administrativnom prelazu Brnjak danas se dogodio incident kada su trojicu Srba, koja su pošla u šumu da seku drva za ogrev, pretukli pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije. Pretučeni Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković se zbog dobijenih povreda nalaze na bolničkom lečenju u Kosovskoj Mitrovici. Zbog incidenta koji se dogodio na ovom prelazu, povećale su se tenzije kod okupljenih koji već četvrti dan blokiraju oba administrativna prelaza na severu Kosova, zbog uvedenih mera prištinskih vlasti o srpskim registatrskim tablicama.

Incident na Brnjaku se dogodio, kako su nam rekli okupljeni na tom prelazu. Bez ikakvog povoda, kosovski policajci napali su trojicu Srba koja su pošla u šumu, u blizini tog prelaza.

„Oborili su me na asfalt, udarali su me po telu i licu. A mi ništa nismo uradili“, rekao je Dragiša Vlašković, jedan od pretučenih sa Brnjaka, koji je hospitalizovan u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Pretučeni Zoran Tomović i Dragiša Vlašković

Nakon incidenta na Brnjaku, predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je sve okupljene na smirivanje tenzija.

„Molim sve ove ljude da ostanu mirni, da ne nasedaju na provokacije. Molim suprotnu stranu da ne provocira ovaj narod, jer ovaj narod samo brani svoja prava“, izjavio je Rakić.

Što se situacije na administrativnom prelazu Jarinje tiče, današnji dan je prošao mirno, ali zbog sve učestalijih incidenata na Brnjaku, oseća se napetost. Zbog toga su od danas, na oba administrativna prelaza povećane barikade Srba koji tamo blokiraju prolaz.

Goran Rakić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Podsetimo, na Brnjaku su pripadnici kosovske policije prvog dana protesta bacili suzavac na okupljene Srbe na tom prelazu. Kako su tada rekli okupljeni na Brnjaku i tada je kosovska policija bez ikakvog povoda bacila suzavac na Srbe.

U večernjim satima je na brdu iznad prelaza Jarinje istaknuta srpska zastava, što su svi prisutni na ovom administrativnom prelezu pozdravili grmoglasnim aplauzom.

Foto A. MARKOVIĆ; GračanicaOnlajn

Vučić: Zabrinut zbog prebijanja trojice Srba na Brnjaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zabrinut je zbog prebijanja Srba na Brnjaku i dodao da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Vučić je naveo i da se nada da Srbija neće čekati još 10 godina na formiranje ZSO.

„Rekli smo im jasno koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli i koji su naši potezi i kojim redosledom će ići“, rekao je Vučić novinarima u Budimpešti.

This slideshow requires JavaScript.

Predsednik Srbije je istakao da veruje u hrabrost srpskog narodna i poručio da se neće više dogoditi fizičko ugrožavanje i progon, ako bude takvih pokušaja. On je u Budimpešti razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i da je to pitanje o kome uvek govori i na svakom mestu.

Vučić je objasnio da je nesporno da se Zajednica srpskih opština odnosi na 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom, sa izuzetkom tri naselja.

„Oni su uzeli lažnu kombinaciju sporazuma iz 2011. i nekog aneksa iz 2016. godine, što je takođe nakaradno tumačeno, ali predstavnicima EU je to dovoljno i oni kažu da to negde piše i da imaju pravo. Ako je to tako, zašto onda rušite, skidate, cepate, hapsite ljude koji se ponašaju nedvosmisleno u skladu sa Briselskim sporazumom“, naveo je Vučić.

Petković: Fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod na KiM nećemo tolerisati

„Beograd od početka izbijanja krize poziva na uzdržanost i mir, a Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji samo brane pravo na slobodu, ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za ovakvu primenu sile. Mi fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod na KiM nećemo tolerisati i to svi moraju dobro da shvate“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom prebijanja trojice Srba na Brnjaku od strane pripadnika kosovske policije.

Iz Kancelarije navode da je za današnji stravičan incident direktno odgovoran kosovski premijer Aljbin Kurti, kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život.

This slideshow requires JavaScript.

„Kao što smo više puta upozoravali, reč je o čoveku spremnom na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva. Sada je više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma, već ga zanima da na silu pokušava da osvoji sever Kosova i Metohije“, navodeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju poziva Srbe da ostanu pribrani i mirni, da ne nasedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će sigurno biti, jer to je jeste cilj onih koji su danas izveli ovakav akt bezumlja, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

KPS demantuje prebijanje trojice Srba na Brnjaku

Kosovska policija demantovala je danas da su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pretukla trojicu Srba u blizini administrativnog prelaza Brnjak, objavljeno je na sajtu Kosovske policije.

„Informacija da je kosovska policija danas u blizini Brnjaka pretukla trojicu Srba nije tačna i namenjena je dezinformisanju javnosti, predstavljanju situacije koja je nesigurna po građane, kao i za ispunjenje različitih političkih ambicija“, saopštila je Kosovska policija posle vesti u srpskim medijima da su na Brnjaku pretučena trojica Srba.

Ana Marković
%d bloggers like this: