fbpx

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi

Фото: Специјални суд / Screenshot

Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.

Na današnjem suđenju svedoku pod pseudonimom (W03593), koji je Albanac, pitanja su postavljali članovi tročlanog sudskog veća, a prethodnih dana to su činili Mustafini advokati i tužilaštvo.

Nakon toga počelo je ispitivanje drugog svedka pod pseudonimom (W04600).

Prvi svedok je tokom svedočenja detaljno ispričao da su ga pripadnici OVK oteli i držali zatočenog u logoru u selu Zlaš i da ga je dva puta pretukao čovek sa crvenom kapom, za kojeg tvrdi da je mesec dana kasnije kad je pušten, saznao da je optuženi Mustafa.

Nije znao da objasni zašto je 2006. godine, kada su ga službenici Unmika, kojima je davao izjavu o torturi koju je prošao, izričito pitali ko vas je tukao, on rekao da ne zna.

„Možda sam zaboravio“, rekao je svedok, tvrdeći da se nije plašio da kaže.

Mustafa više ne prisustvuje suđenju iz sudnice, već ga po odobrenju suda prati putem video linka iz pritvorske jedinice.

Svedok (W03593) je Albanac.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Izvor: Tanjug, RTS
%d bloggers like this: