fbpx

Ustavni sud u Prištini: Još uvek nije sprovedena odluka o zemljištu Visokih Dečana

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Ustavni sud u Prištini objavio je danas na svojom sajtu rešenje da nije izvršena presuda iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani. Ovim rešenjem se omogućuje tužiocu da preduzme korake protiv institucija koje presudu nisu izvršile. Zemlje Kvinte pozdravile su saopštenje ustavnog suda.

Na sajtu se navodi da, u rešenju koje je potpisala predsednica ustavnog suda Gresa Caka Nimani, da sud preko svojih mehanizama periodično procenjuje izvršenje svojih presuda, te da je odluka suda obavezujuća za pravosuđe, ali i za sva lica i sve kosovske institucije.

Sud je rešenje o neizvršenju presude doneo na sednici koja je održana 22. septembra i obavestio tužioca da još nije izvršena presuda iz 19. maja 2016. godine, a tiče se zemljišta manastira Visoki Dečani. Ustavni sud je precizirao da njihova odluka nije izvršena više od pet godina nakon što je izrečena presuda, te da odgovorni organi nisu preduzeli potrebne mere za njihovo potpuno izvršenje.

Zemlje Kvinte, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države pozdravile su današnje saopštenje ustavnog suda u Prištini, pozivajući još jednom kosovsku Vladu da bez odlaganja sprovede odluku suda.

Kao što je navedeno u ranijem saopštenju Kvinte od 19. maja, poštovanje vladavine prava obaveza je svih vlada.

„Snažno ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS
%d bloggers like this: