fbpx

Kancelarija za KiM: Velikoalbanski projekat vrhovni politički cilj Aljbina Kurtija

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Aljbin Kurti je još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, nakon što je kosovski premijer u intervjuu za Al Džeziru govorio o spajanju Kosova i Albanije.

“Otuda dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da čini ustupak i sa sedmog mesta stavi dijalog na četvrto mesto po prioritetu”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da je Kurti svojim najnovijim pozivom na stvaranje takozvane Velike Albanije “potvrdio i da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam”.

“Besmisleno je i Kurtijevo pozivanje na potrebu snažnije povezanosti sa Albanijom, jer, da on to zaista želi, podržao bi, a ne odbacivao, inicijativu `Otvoreni Balkan`, koja za cilj ima povezivanje država i naroda u regionu, ali snaženjem poverenja, legalnim i miroljubivim sredstvima”, ističe se u saopštenju.

Takođe, navodi se da se “iza Kurtijevih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu ne krije ništa drugo do fašistička ideja takozvane Velike Albanije”, koja kako se napominje, “u samoj svojoj srži sadrži koncept nacionalne supremacije Albanaca i konfrontacije sa svim susednim narodima”.

“Kurtijeva infantilna potreba za prekrajanjem granica na Balkanu bila bi smešna da nije praćena i njegovom opasnom patološkom potrebom da preti nasiljem i da se igra vojskovođe”, ističe se.

Iz Kancelarije za KiM upozoravaju međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, “stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Kosova i Metohije”.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: