fbpx

Kurti: Srbija želi da situacija eskalira

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećla održali su u Prištini konferenciju za novinare povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova, prenose mediji na albanskom. Prvi čovek kosovske vlade istakao je da su nedavne tenzije na severu “uzrokovane provokativnim izjavama iz Beograda”.

Kako prenose mediji na albanskom, Kurti je na konferenciji za novinare rekao da Srbija želi da situacija eskalira. On je takođe sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Srbija izaziva ozbiljan sukob, želi da situacija eskalira. Pozitivno smo odgovorili na poziv Brisela na razgovore, pa su izazvali takve provokacije, opstrukcije i blokade, uključujući i napade, jer je to jedini način da strah i haos opstanu“ rekao je Kurti.

On je takođe pozvao građane na severu, bez obzira na etničku i versku pripadnost, da poštuju zakone i da ne budu “izmanipulisani od strane onih koji politički pobeđuju samo zahvaljujući tenzijama”.

“Dokazali smo danas da imamo granične prelaze, jer imamo svoje posebne jedinice koje štite granične prelaze “, dodao je Kurti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja rekao je da se odluka o zameni tablica sprovodi na celoj teritoriji Kosova i da je do sada izdato preko 9.000 privremenih registarskih tablica.

„Registarske tablice su obezbeđene na graničnim prelazima sedam dana u nedelji, a Centri tokom vikenda nisu otvoreni. Danas posle ponoći spaljen je Centar u Zubinom Potoku, a istovremeno su na Centar za registraciju u Zvečanu bačene dve ručne bombe. Odsek za teška krivična dela iz Uprave policije Kosova istražuje slučaj i očekujemo brze rezultate ove istrage“, rekao je Svećlja.

On je naglasio da su dva puta koja vode do Brnjaka i Jarinja blokirana za automobile.

„Imamo dokaze da razne srpske institucije vrše pritisak na naše građane da se pridruže protestima i ove inicijative propadaju”, dodao je Svećlja i pozvao građane da ne nasedaju na provokacije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: