fbpx

Petković: Kurti je jedini odgovoran za krizu na severu KiM

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti za najnovija dešavanja na severu Kosova optužio Srbiju, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je kazao da je “Kurti ponovo danas potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije”.

“Jedini odgovorni za krizu na severu Kosova i Metohije jeste Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine”, saopštio je Petković.

Istakao je da samo zahvaljujući “odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, mi danas nemamo incidente na prelazima, jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu”.

Petković je dodao da se spremnost na dijalog ne pokazuje “dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima”, i da zato Kurtijeve današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu “predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica”.

“Kurti je imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra, ali je svaki put od dogovora bežao, a sada bi da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore. Umesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd”, navodi Petković u saopštenju.

Petković dodaje da je Beograd uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor, te razgovor ne može da se odvija “dok traje ogoljena primene sile specijalnih jedinica ROSU na severu KiM i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći delove sporazuma”.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: