Šesti dan barikada na Jarinju i Brnjaku

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Situacija na prelazima Jarinje i Brnjak je i danas mirna, javlja reporterka Gračanice onlajn sa lice mesta. I dalje su na oba prelaza prisutni pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova, ali i građani koji mirno protestuju zbog odluke kosovske vlade da uvede reciprocitet na srpske registarske tablice.

Još jednu hladnu noć su građani proveli pod šatorima i uz logorsku vatru. Tvrde da su im zahtevi jasni, povlačenje specijlanih jedinica sa severa Kosova i ukidanje odluke o reciprocitetu.

Ova dva prelaza su i dalje blokirana kilometarskim barikadama, pa građani administrativnu liniju prelaze pešice.

Prelaze nadgledaju pripadnici Kfora, EULEKS-a, ali i srpska vojska i policija, čije je nadletanje helikoptera iznad administrativne linije juče oduševilo prisutne građane, ali malo zbunilo pripadnike specijlanih jedinica.

Među građanima su prisutni i predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije koji pozivaju na smanjenje tenzija.

Pozivi na smirenje situacije stižu i iz NATO-a.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku pozvala je Beograd i Prištinu da se uzdrže od jednostranih akcija i da se vrate dijalogu.

Takođe, kosovsko ministarstvo odbrane demantovalo je navode pojedinih medija da KBS obavlja pripreme za ulazak na sever Kosova. U saopštenju ministarstva ističe se da su te informacije neistinite, te da imaju za cilj da dezinformišu javnost.

Milena Maksimović