fbpx

Berane: U manastiru Đurđevi stupovi ustoličen episkop Metodije

Фото: Грачаница онлајн

U Manastiru Đurđevi stupovi u Crnoj Gori ustoličen je episkop budimljansko-nikšićki Metodije. Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja od 9 časova predvodio je patrijarh srpski Porfirije, a prisustvovalo je više hiljada ljudi. Ustoličenju Metodija prisustvovao je i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

„U ovom trenutku želim reći, molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda, molite se za mene kako bih vas, povereni mi narod, ljubio još više. Molite se jedni za druge i nosimo bremena jedni drugih kako bi nas Gospod uvek poznao kao svoj“, rekao je episkop Metodije u besedi nakon čina rukopoloženja u tron episkopa.

Patrijarh Porfirije je obraćajući se episkopu Metodiju rekao da je episkop budimljansko-nikšićki rođen u Sarajevu, gradu gde se ukrštaju putevi i narodi, ali da je ponikao u Crnoj Gori.

Patrijarh je naveo i da crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je rekao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

“A pogotovu nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je celina i saborna, sve ono što se ne razume međusobno”, istakao je Porfirije.

Porfirije je dodao i da je episkop Metodije duhovno stasavo uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazavao i van Crne Gore.

“Crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovom svetu, jer ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta hteli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi hteli i crkvu da uvuku u svoje zemljasko blato”, poručio je Porfirije.

Episkop Metodije poslednje tri godine je bio episkop dioklijski i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, od maja meseca je na čelu eparhije sa sedištem u Beranama.

Ana Marković

%d bloggers like this: