fbpx

Borelj pozvao na hitno smirivanje tenzija na severu Kosova

Фото: В.Ћуп; Грачаница онлајн

Жозеп Борељ, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i naveo da se mora izbeći svaka provokacija ili jednostrana akcija koja je u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu.

„Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU, kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da tražimo put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi“, navedeno je u saopštenju EU.

Dalje se ističe da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja, i EU snažno apeluje na obe strane da ga u potpunosti iskoriste.

U saopštenju Borelj naglašava da su svi sporazumi, postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine, važeći i obavezujući za obe strane.

„Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti i bez odlaganja poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga“, zaključeno je u saopštenju.

A.M.

%d bloggers like this: