fbpx

Na Merdaru nema blokade saobraćaja, srpske tablice se zamenjuju kosovskim probnim

Фото: В.Ћуп; Грачаница онлајн

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Na administrativnom prelazu Merdare kamioni i automobili sa srpskim registarskim oznakama se već danima zamenjuju novim kosovskim probnim tablicama, a takva je situacija i na ostalim prelazima južno od Ibra. 

Kosovske probne tablice se mogu zameniti na svim prelazima na Centralnom Kosovu i u svim Centrima za registraciju vozila, a koštaju 5 evra za period od 60 dana i za njih je potrebna saobraćajna dozvola i lična karta, uverili smo se danas kada smo obišli Merdare.

“Nije mi problem da uzmem probne tablice, malo je duža procedura i čeka se kada prvi put uzimaš, jer nema dovoljno službenika koji izdaju probne tablice, a posle kada ih uzmeš, traju dva meseca. Ja jednom nedeljno prolazim ovde na Merdaru i sada sam prvi put uzeo tablice, malo je problem što moram da ih lepim, pa gubim vreme ovde na prelazu”, rekao nam je danas jedan od vozača kamiona iz Novog Pazara, koga smo sreli na prelazu i koji je 20 minuta prolazio kroz proveru na prelazu i vađenje novih probnih tablica.

Na Merdaru čini se da sve funkcioniše “normalno”. Tablice se redovno menjaju, ali nezadovoljstvo kod putnika koji ulaze na Kosovo raste, naročito zbog blokade saobraćaja na Jarinju i Brnjaku. Novim merama kosovske vlade i protestima na severu Kosova najviše su pogođeni vozači kamiona.

“Ja putujem iz Raške i ranije sam uvek išao na Jarinje, sada zbog cele ove situacije morao sam da kružim i da idem dužim putem da bih ušao na Kosovo. Najveći problem je što se na ovaj način stvaraju gužve na prelazima, pa mi što vozimo kamione moramo da čekamo puno. Nadam se da će se ova situacija uskoro srediti, pa da možemo normalno da se krećemo”, dodao je još jedan vozač kamiona sa kojim smo danas razgovarali na Merdaru.

Izgleda da se rešenje za ovaj problem još uvek ne nazire, a najviše ispaštaju putnici, koji su, kako se čini, kažnjeni zbog toga što voze vozila sa srpskim registarskim oznakama. Sa druge strane iz Agencije za civilnu registraciju Kosova je saopšteno da su samo u prva tri dana uvedenog reciprociteta izdali preko 6.000 probnih registarskih tablica na prelazima i u Centrima za registraciju vozila.

Podsetimo, kosovska vlada odlučila je 20. oktobra da bez najave i preko noći, uvede mere o zameni srpskih tablica kosovskim probnim, zbog čega su Srbi na prelazima Jarinje i Brnjak blokirali saobraćaj. Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je tada da uredba o probnim tablicama nije ni provokacija ni diskriminacija, te da je ovu uredbu doneo uz konsultaciju sa “međunarodnim partnerima”. Kurti je tada takođe naveo da će ovu odluku ukinuti onoga trenutka kada je ukine i Srbija.

Ana Marković

%d bloggers like this: