fbpx

Stejt Department: Radimo na smanjenju tenzija između Kosova i Srbije

Sjedinjene Američke Države rade na smanjenu tenzija između Kosova i Srbije, saopštio je američki Stejt Department, a prenose mediji na albanskom. 

Kako se navodi, Sjedinjene Američke Države rade zajedno sa Evropskom unijom, NATO-om, kosovskom i srpskom vladom kako bi se smanjile tenzije na severu Kosova, koje ugrožavaju napredak postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

SAD su saopštile da će zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabriel Eskobar prisustvovati sastanku u Briselu, a koji će, kako se navodi, biti održan sledeće nedelje.

„Sjedinjene Države nastavljaju podržavati blisku regionalnu saradnju kako bi se uklonile sve prepreke slobodnom kretanju, trgovini i ulaganjima koje su od koristi svim ljudima Zapadnog Balkana“, navede mediji.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj, najavio je ranije da su se glavni pregovarači Kosova složili da se sastanu u Briselu kako bi razgovarali o pitanju slobode kretanja.  Borelj je rekao da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje otvorenih pitanja između obe strane.

Ana Marković

%d bloggers like this: