fbpx

Edi Rama: Doći će dan kada će Srbija priznati Kosovo

Фото: Н.Милосављевић; Грачаница онлајн

Premijer Albanije Edi Rama slaže se sa odlukom kosovske vlade o uvođenju reciprociteta na srpske tablice, ali je pozvao na smirivanje tenzija i nastavak dijaloga. Ubeđen da će Srbija priznati Kosovo, navodi i da su letenja helikoptera i aviona iznad administrativne linije Jarinje “teatralni vojni manevari Srbije”.

Rama koji boravi u zvaničnoj poseti Prištini kritikovao je jučerašnji dolazak ministra odbrane Vlade Srbije Nebojše Stefanovića i ruskog ambasadara u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka na Jarinje.

“Zamislite da na Jarinje ode američki ambasador, čemu to”, upitao je Rama.

Naveo je da nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o trenutnoj situaciji na severu Kosova, ali i da nema o čemu da razgovara, jer se, kako je rekao, slaže sa Kurtijevom odlukom.

“Nema sumnje da na prvom mestu i pre svega Srbija je ta koja mora da prizna ovu nepovratnu realnost i zaista je žalosno što umesto konkretnog napretka u dijalogu ka uzajamnom priznanju i konačnom oslobađanju od prošlosti, danas smo svedoci teatralnih vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo“, kazao je Rama.

Govoreći o “Otvorenom Balkanu” ubeđen je da je to pravi put Zapadnog Balkan, te je naveo da po tom pitanju ima neslaganja sa Kurtijem, ali da to neće uticati na njihov dobrosusedski odnos.

„Temelj naše sloge nije politički, već bratski. Naš zajednički san je da živimo u jednoj nepodeljenoj površini kao Albanci ili Evropljani. Doći će dan kada će Srbija priznati Kosovo. Pitanje je kada će taj dan doći i kako da taj dan približimo”, kaže Rama, dodajući da “ti manevri ne štitite srpske građane na Kosovu, kao što to misli rukovodstvo u Beogradu”.

“Srpski građani na Kosovu žive bez pretnji, oni čak plaćaju i račune za struju Vladi Kosova. Nažalost, ti manevri postiču vandalizam i nacionalizam“, kazao je Rama.

Sa druge strane kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da nije obavešten da će KFOR zameniti specijalne jedinice kosovske policije na Jarinju i Brnjaku, kako pojedini prištinski mediji danas spekulišu, ali i da je u stalnom kontaktu sa komadantom te mirovne misije, kao i da je juče razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Specijalne jedinice nisu na Brnjaku i Jarinju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu da štite granične prelaze i graničnu policiju“, ponovio je Kurti.

On je takođe dodao da se on nigde nije pojavljivao sa ministrom odbrane Kosova, već da situaciju na severu prati isključivo sa ministrom unutrašnjih poslova.

„Blokiranje puteva nije učinjeno samo šleperima i ljudima, već i buldožerima. Preko 10.000 vozila koja su došla iz Srbije su dobila privremene registarske tablice”, rekao je Kurti, podsetivši da će ukinuti probne tablice, onoga kada trenutka kada i Srbija to učini.

“Nama nije cilj da ometamo slobodno kretanje ljudi i robe, jer mnogo više Albancima smeta oznaka ćiriličnog 4 S na srpskim tablicama, jer je to oznaka koju ste tokom rata na Kosovu mogli da vidite na svakoj kući i čak na grudima izbodnih Albanaca, nego što Srbiji smeta mapa Kosova”, rekao je Kurti, ponovo navodeći da Srbi na Kosovu nisu “diskriminisani i da su bezbedni”.

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom, Rama je razgovarao i sa predstavnicima opozicije u Prištini.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: