fbpx

Gradonačelnici sa severa odbili da KFOR zameni specijalne jedinice

Фото: Ана М.

Gradonačelnici četiri opštine sa severa, Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka odbili su predlog komandanta KFOR-a da se specijalene jedinice Policije Kosova na severu zamene vojnicima ove mirovne misije. „Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima”, navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika.

„Sa željom da javnost informišemo  o razvoju događaja i sprečimo dezinfirmacije koje plasira Priština kako bi opravdala podizanje tenzija u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije i slanje do zuba naoružanih formacija u naše opštine, ističemo da su gradonačelnici sa severa u toku jučerašnjeg razgovara od komandantom KFOR-a dobili predlog da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, te da sever postane srpski geto”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su gradonačelnici, u konsultaciji sa građanima, predlog jednoglasno odbili.

“Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima”, dodaje se.

Podsećaju da su zbog jednostrane odluke Prištine Srbi već devet dana na protestima u Jarinju i Brnjaku i da će tamo ostati koliko god bude potrebno, jer se kako navode, “ne mire sa namerom Prištine da nas stave u kaveze”.

“Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja”, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnici sa severa pozivaju Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra ove godine, “povuče svoje do zuba naoružane formacije, i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje”.

“Sve drugo će samo podgrejati ionako usijanu situaciju koju teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok sa druge strane se naš narod maltretira od ROSU specijalaca”, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: