fbpx

Kancelarija za KiM: Napad na Srbe u južnoj Mitrovici prava je slika današnjeg kosovskog društva

„Jučerašnji napad na grupu Srba koji su otišli u južni deo Kosovske Mitrovice kako bi obavili administrativne poslove, prava je slika i prilika današnjeg društva na samoproglašenom „Kosovu“, koje je godinama građeno na otrovnoj i bezumnoj mržnji prema srpskom narodu i svemu što je srpsko”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

U saopštenju se navodi da je ovaj nedopustivi incident nastavak i posledica bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu Kosova i Metohije.

“Multietničko društvo se ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima, i ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije dodaju da oni koji pozivaju „dve strane“ na deeskalaciju, neka danas, ako ne žele da nastave da zatvaraju oči pred realnošću, vide da „drugu stranu“ u ovom divljaštvu čine nezaštićeni ljudi, ugroženih prava.

“Srbi neće biti meta za iživljavanje ekstremista, jer napad na svakog Srbina na Kosovu i Metohiji je napad na čitav srpski narod, a inspiratori hajke na naš narod odgovaraće za to što čine”, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, juče je u južnom delu Kosovske Mitrovice došlo do tuče i uhapšeno je 10 osoba, koja su, kako je bilo navedeno, učestvovala u napadu na 11 lica. U izveštaju Kosovske policije nije navedena nacionalnost osoba, već samo da se radi o kosovskim državljanima. Incident se dogodio u blizini Kancelarije za usluge i programe Ministarstva poljoprivrede koja se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ana Marković

%d bloggers like this: